Terug naar lijst

Wie kiest voor lightdranken, eet minder calorieën

Het symposium van de International Sweeteners Association (ISA), ter gelegenheid van de negende Conferentie van de Europese Federatie van Verenigingen van Diëtisten (EFAD), bood een mooie kans om een stand van zaken te geven over de impact van lightdranken op de energie-inname.

boissons-light

Voedingsmiddelen en dranken met een lage energiedichtheid (dat wil zeggen, met een gering aantal calorieën per 100 gram) zijn de beste keus als je op de calorieën let. Dat wordt ook bevestigd door dit onderzoek van dr. Nicolas Buckland (University of Leeds, VK) en zijn team. Proefpersonen die dergelijke ‘dieetvriendelijke’ voedingsmiddelen aten, namen bij de volgende maaltijd minder calorieën in. Het effect trad ook op als de proefpersonen de voedingsmiddelen enkel zagen of roken. Vrijwilligers die een salade van 100 kcal als voorgerecht kregen, aten 21% minder calorieën dan de proefpersonen die een steviger voorgerecht met dezelfde hoeveelheid calorieën voorgeschoteld kregen (knoflookbrood).

Kiezen voor lightdranken in plaats van suikerhoudende dranken is een andere manier om de energiedichtheid te verlagen. Een nieuwe studie (1) bij meer dan 22.000 volwassenen in de Verenigde Staten toont aan dat dit leidt tot een lagere totale energie-inname. Bepaalde media laten echter een heel ander geluid horen, zegt Sigrid Gibson (Sig-Nurture Ltd. Guildford, VK). Zij laten doorschemeren dat personen die lightdranken drinken, meer snoep en andere energierijke producten eten dan liefhebbers van suikerhoudende dranken.

Wat toont deze studie werkelijk aan? Het blijkt dat personen die lightdrank drinken, veel minder calorieën innemen via dranken dan personen die kiezen voor suikerhoudende frisdrank. Bovendien halen de ‘lightdrinkers’ nauwelijks meer calorieën (19 kcal/dag) uit ‘overbodige’ voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid (snoepgoed, koekjes…). Kijken we naar het totaal aantal calorieën inclusief van de verschillende dranken, dan toont de studie duidelijk aan dat lightdranken en thee geassocieerd zijn met een lagere calorie-inname. Het aantal calorieën ligt op 69 kcal per dag voor lightdranken en 64 kcal/dag voor thee. Dat is heel wat minder dan het aantal calorieën uit suikerhoudende dranken (226 kcal/dag), alcoholische dranken (384 kcal/dag), en zelfs koffie (108 kcal/dag). Lightdranken kiezen in plaats van gesuikerde dranken blijkt dus wel degelijk een goede strategie om de calorie-inname te beperken.

 

Ruopeng An. J Acad Nutr Diet 2015. In druk. Gepubliceerd online op 11 september 2015
Aanverwante artikels
flore-intestinale-bactéries

Beïnvloeden zoetstoffen de darmflora?

Een nieuwe studie bij muizen suggereert dat bij het toedienen van de maximaal toegestane hoeveelheid van drie zoetstoffen het glucosegehalte in het bloed wordt verstoord door het veranderen van de darmflora.

goût sucré - bouche

Waarom hebben we liever zoet?

Volgens Europese experten, die samenzaten op een recent ISA symposium, wordt onze voorkeur voor zoet beïnvloed door verschillende factoren, waarbij we een onderscheid kunnen maken tussen ‘zin in’ en ‘behoefte aan’.

lightdranken-lichaamsgewicht

Lightdranken en lichaamsgewicht

Water is zonder twijfel de drank die in de eerste plaats moet worden aanbevolen, vooral in geval van overgewicht. Ook met lightdranken, die minder of helemaal geen suikers bevat, kan de toevoer van calorieën worden beperkt, en bovendien blijft de zoete smaak behouden.