Terug naar lijst

Ik heb diabetes: kan stevia mij helpen?

Bij diabetes type 2 kan het suikergehalte in het bloed onder controle gehouden worden door de suikerconsumptie te beperken. Ook laagcalorische zoetstoffen kunnen echter helpen. Uit een artikel uit Medical News Today blijkt dat dit zeker het geval is voor stevia.

diabetici-stevia-hulpmiddel

De populariteit van stevia (eigenlijk consumeren we het extract van de steviaplant: steviolglycosiden) is de afgelopen jaren sterk gestegen, zeker bij diabetespatiënten, die aandachtiger omspringen met hun suikerconsumptie. Een artikel uit Medical News Today neemt de voor- en nadelen van stevia voor diabetespatiënten onder de loep. Wij hebben de belangrijkste bedenkingen voor jou samengevat.

Hoe wordt stevia gemaakt? Bekijk deze video.

Is stevia veilig voor diabetici?

Ja, diabetespatiënten lopen geen gevaar wanneer ze suiker vervangen door stevia, zolang de steviaconsumptie binnen de aanvaardbare dagelijkse inname of ADI blijft. De auteur van het artikel benadrukt ook dat de Food and Drug Administration (FDA) van de Verenigde Staten steviolglycosiden klasseert als ‘algemeen erkend als veilig’ of GRAS. Bijgevolg mogen producenten bepaalde hoogzuivere steviolglycosiden toevoegen aan voedingsmiddelen en dranken. Ook in Europa is dat het geval, want het gebruik van stevia-extract is toegestaan door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.

In de Verenigde Staten hebben de American Heart Association (AHA) en de American Diabetes Association (ADA) verklaard dat stevia gunstig kan zijn voor diabetespatiënten die de zoetstof correct gebruiken en niet compenseren door tijdens andere maaltijden extra calorieën te consumeren. Die bewering werd bevestigd door onderzoeken die suggereren dat stevia kan helpen om de bloedsuikerspiegel te controleren.

Kan stevia diabetes voorkomen?

Nee, zoetstoffen op basis van stevia kunnen diabetes niet voorkomen of genezen, maar zoals je kan lezen in ons e-book, verdienen zoetstoffen wel een plaats in het eetpatroon van diabetici. Het artikel in Medical News Today benadrukt dat uit meerdere studies blijkt dat zoetstof op basis van stevia – net als andere laagcalorische zoetstoffen – nuttig kan zijn om de bloedsuikerspiegel stabiel en onder controle te houden. Steviolglycosiden zorgen bovendien niet voor een verhoogde drang naar zoet. Een ander voordeel van deze zoetstof is haar veelzijdigheid: stevia kan zowel in warme als koude dranken gebruikt worden en bijvoorbeeld ook over havervlokken of fruit gestrooid worden. Hoewel stevia niet karamelliseert, is deze zoetstof ook erg geschikt voor het bakken van de meeste taarten en gebak.

 

Alles over stevia in een oogopslag

Aanverwante artikels
stevia-E960-glycosides-steviol-steviolglycosiden

Alles over stevia in een oogopslag

Uit de Stevia rebaudiana plant worden bestanddelen met een intense zoete smaak gewonnen: de steviolglycosiden. Na zuivering worden uit deze steviolglycosiden laagcalorische zoetstoffen verkregen die 200 à 300 keer zoeter zijn dan suiker.

low-calorie-sweeteners

Alles over zoetstoffen in frisdranken

In Europa zijn 11 laagcalorische zoetstoffen toegestaan in frisdranken. Deze infografiek van de UNESDA (Europese federatie voor frisdrankproducenten) geeft je een overzicht van de meest gebruikte zoetstoffen en de voordelen ervan voor een zoete smaak en een evenwichtige voeding. Bovendien vind je ze hiermee makkelijk terug op de verpakkingen. Een handige gids dus om slim én licht te drinken!