Terug naar lijst

Uniek: een nieuwe test om je zoetstofinname te evalueren

De gloednieuwe ‘zoetstoffentest’ op www.zoetstoffen.eu, die evalueert of jouw inname van zoetstoffen veilig is, werkt nu met merkproducten en hun reële zoetstoffengehalte.

édulcotest-zoetstoffen-test

Is de hoeveelheid levensmiddelen met laagcalorische zoetstoffen die ik consumeer wel veilig? Om dat te weten te komen kun je voortaan de test doen op www.zoetstoffen.eu. Voor het eerst krijg je hier een reëel beeld van je consumptie van zoetstoffen. Je kunt nu immers de categorie en merknaam van het product preciseren. De aard van de zoetstoffen en hun gehalte kunnen namelijk sterk variëren van product tot product binnen dezelfde categorie (bijvoorbeeld lightdranken). Eerdere simulaties hielden geen rekening met het werkelijke zoetstofgehalte van de producten, en baseerden zich daarom op het toegestane maximumgehalte.

Het resultaat was dan ook geen correcte weergave van de werkelijkheid. Om het gebrek aan analysecijfers over zoetstoffen op te vangen, heeft de vzw Nubel (Nutriënten België), die de Belgische Voedingsmiddelentabel publiceert (www.internubel.be), het Instituut voor Volksgezondheid de opdracht gegeven een analyse te maken van de voornaamste zoetstofbronnen in België.

Nubel stelde de gegevens vervolgens ter beschikking van www.zoetstoffen.eu. Zo krijgt iedereen die de zoetstoffentest doet een resultaat dat overeenstemt met zijn of haar werkelijke consumptie. Doe de test nu!

 

Aanverwante artikels
obesitas-gewicht-isa

Obesitas helpen voorkomen met eenvoudige handelingen

IN VIDEO! Wie zijn gewicht onder controle wil houden, moet daar dagelijks aan werken. Je hoeft niet iedere dag op de weegschaal te gaan staan, maar het is een goed idee om alert te blijven voor gewichtsschommelingen. Zo kun je op tijd ingrijpen als het uit de hand dreigt te lopen. Handige trucs kunnen soms zwaarlijvigheid helpen voorkomen. Ontdek ze in het filmpje van de ISA!

flore-intestinale-bactéries-darmflora-invloed-zoetstoffen

Beïnvloeden zoetstoffen de darmflora?

Een nieuwe studie bij muizen suggereert dat bij het toedienen van de maximaal toegestane hoeveelheid van drie zoetstoffen het glucosegehalte in het bloed wordt verstoord door het veranderen van de darmflora.