Terug naar lijst

Uniek: een nieuwe test om je zoetstofinname te evalueren

De gloednieuwe ‘zoetstoffentest’ op www.zoetstoffen.eu, die evalueert of jouw inname van zoetstoffen veilig is, werkt nu met merkproducten en hun reële zoetstoffengehalte.

édulcotest-zoetstoffen-test

Is de hoeveelheid levensmiddelen met laagcalorische zoetstoffen die ik consumeer wel veilig? Om dat te weten te komen kun je voortaan de test doen op www.zoetstoffen.eu. Voor het eerst krijg je hier een reëel beeld van je consumptie van zoetstoffen. Je kunt nu immers de categorie en merknaam van het product preciseren. De aard van de zoetstoffen en hun gehalte kunnen namelijk sterk variëren van product tot product binnen dezelfde categorie (bijvoorbeeld lightdranken). Eerdere simulaties hielden geen rekening met het werkelijke zoetstofgehalte van de producten, en baseerden zich daarom op het toegestane maximumgehalte.

Het resultaat was dan ook geen correcte weergave van de werkelijkheid. Om het gebrek aan analysecijfers over zoetstoffen op te vangen, heeft de vzw Nubel (Nutriënten België), die de Belgische Voedingsmiddelentabel publiceert (www.internubel.be), het Instituut voor Volksgezondheid de opdracht gegeven een analyse te maken van de voornaamste zoetstofbronnen in België.

Nubel stelde de gegevens vervolgens ter beschikking van www.zoetstoffen.eu. Zo krijgt iedereen die de zoetstoffentest doet een resultaat dat overeenstemt met zijn of haar werkelijke consumptie. Doe de test nu!

 

Aanverwante artikels
zoete-smaak-zonder-calorieen

Zoete smaak zonder calorieën: stand van de wetenschap

Een panel van wetenschappers kwam de resultaten van recent onderzoek voorstellen op een symposium georganiseerd door de International Sweeteners Association (ISA) tijdens de voedingsconferentie Ganepão 2018 in Brazilië.

zwangerschap-gewicht-voorkomen-diabetes

Zwangerschap: gewichtsbeheersing tegen diabetes

De mythe dat je voor 2 moet eten tijdens de zwangerschap, wordt gelukkig al lang ter discussie gesteld. Een nieuwe studie waarschuwt nu dat een te grote gewichtstoename bij toekomstige moeders mogelijk leidt tot een verhoogd risico op diabetes bij de kinderen.