DOE DE TEST!

Acesulfaam-K (E950)

Acesulfaam-K of kalium acesulfaam is een laagcalorische zoetstof. Het is ongeveer 200 keer zoeter dan tafelsuiker of sacharose. Het levert geen calorieën en wordt vaak gebruikt ter vervanging van suiker.

acesulfame-K-E950-acesulfaam-K

Wat is acesulfaam-K en in welke landen wordt het gebruikt?

Acesulfaam-K is een organisch zout dat in 1967 in Duitsland werd ontdekt. Het bevat geen calorieën en smaakt wel 200 keer zoeter dan suiker. De zoetstof kan dus in zeer lage hoeveelheden gebruikt worden om hetzelfde zoetend effect te bekomen. Het maakt deel uit van de laagcalorische zoetstoffen, zoals ook aspartaam en sucralose.

Meer info over laagcalorische zoetstoffen vind je hier!

Sinds 1983 wordt het gebruik van acesulfaam-K in voedingsmiddelen goedgekeurd in Europa. Inmiddels wordt de zoetstof in meer dan 100 landen over de hele wereld gebruikt, zoals in de V.S., Japan, Zwitserland, Noorwegen, Canada en Australië.

Ontdek de infografiek: Acesulfaam-K in een notendop.

Wat gebeurt er met acesulfaam-K in het lichaam?

Acesulfaam-K wordt niet omgezet of opgeslagen in het lichaam. Aangezien de zoetstof goed oplost in water, wordt het snel geabsorbeerd en verlaat het je lichaam onveranderd met de urine, via de nieren.

Is acesulfaam-K ongezond? Heeft acesulfaam-K nadelen?

Op basis van talloze wetenschappelijke studies hebben nationale en internationale onafhankelijke instanties vastgesteld dat acesulfaam-K veilig is voor menselijke consumptie. Onder andere volgende instanties hebben het bestaande onderzoek rond deze zoetstof onderzocht en de zoetstof als onschadelijk beschouwd;

– Dde European Scientific Committee on Food (SCF), de voorloper van EFSA

– De huidige Europese instantie die de Europese voedselveiligheid controleert

– De Joint Expert Committee on Food Additives van de WHO (JECFA) .

Lees ook: 6 feiten over laagcalorische zoetstoffen.

Zolang de dagelijkse inname van de zoetstof onder de ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) blijft, is acesulfaam-k niet ongezond en heeft de zoetstof geen nadelen. Dat zijn de conclusies van de instanties na analyse van het bestaande wetenschappelijk onderzoek.In Europa is de ADI voor acesulfaam-K door het Scientific Committee on Food (SCF) vastgesteld op 9 mg/kg lichaamsgewicht per dag (SCF, 1985, 1991 en 2000). Dit wil zeggen dat een vrouw van 65 kg dagelijks tot 585 mg acesulfaam-K mag eten zonder risico. Met de zoetstoffencheck op deze website kun je nagaan wat dit in de praktijk betekent en of je al dan niet de ADI overschrijdt. In België is het duidelijk dat zelfs grootverbruikers dagelijks niet aan de ADI van acesulfaam-K geraken en maximum 17% van de ADI innemen.

Heeft acesulfaam-K een effect op de bloedsuikerspiegel?

Acesulfaam-K beïnvloedt de bloedsuikerspiegel (of glycemie) niet. Dit wil zeggen dat de bloedsuikerwaarden niet stijgen na de inname van acesulfaam-K. Het maakt de zoetstof geschikt voor patiënten met diabetes. Daarnaast heeft het ook geen nadelen voor het gebit en werkt het geen cariës in de hand.

In welke producten wordt acesulfaam-K gebruikt?

Acesulfaam-K wordt veel gebruikt door de voedingsindustrie, vaak in combinatie met andere zoetstoffen zoals aspartaam of sucralose. De zoetstof of een combinatie van zoetstoffen wordt onder andere gebruikt in tal van frisdranken (acesulfaam-K in diet coke en andere lightfrisdranken), fruitdranken, siropen, zuiveldranken, desserts, ijs, gebak, snoep, sauzen en tafelzoetjes.

Hoe wordt acesulfaam K gebruikt in de keuken?

Acesulfaam-K is hittebestendig tot 200 °C en is daardoor ook geschikt om mee te bakken of koken. Het is stabiel tijdens de bereiding (koken, bakken, braden ed.) en opslag en het kan worden ingevroren. Bij toevoeging aan zure producten kan het iets aan zoetkracht verliezen. Het heeft bij hoge concentraties een wat bittere nasmaak. Daarom wordt het vaak in combinatie met andere zoetstoffen toegepast, zoals aspartaam.

Het verschil met aspartaam? De stof is in verhouding tot aspartaam stabiel bij hogere temperaturen. Een overmatig gebruik kan echter een bittere smaak met zich meebrengen.

Hoe voorkom je de bittere smaak bij het koken of bakken met zoetstoffen? Ontdek het hier!

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?