DOE DE TEST!

Maltitol en maltitolsiroop (E965)

Maltitol en maltitolsiroop maken deel uit van de polyolen, of bulkzoetstoffen. Ze hebben een iets lagere zoetende kracht dan suiker maar leveren ook minder calorieën. Wat is het en waar wordt het van gemaakt? Lees hier wat je absoluut moet weten over deze zoetstof.

maltitol-E965-edulcorants-zoetstoffen

Wat is maltitol en waar wordt het van gemaakt?

Maltitol komt van nature voor in kleine hoeveelheden in tarwe en maïs. Voor het bekomen van de zoetstof wordt het geëxtraheerd uit hoog maltose-glucosestroop waarna het geïsoleerd wordt. Op het gebied van smaak en fysisch-chemische eigenschappen is maltitol zeer nauw verwant aan sacharose. Het heeft een iets lagere zoetkracht dan suiker (0,75 tot 0,9 keer de zoetkracht van suiker) en de caloriewaarde ligt lager.

Maltitol komt voor in poedervorm en is ook gekend onder de naam d-maltitol. Het kan een verwaarloosbare hoeveelheid andere polyolen of bulkzoetstoffen bevatten. Onder de vorm van siroop, maltitolsiroop of maltitolstroop, kan het daarentegen een grotere hoeveelheid andere polyolen bevatten, zoals sorbitol en gehydrogeneerde polysachariden. Zowel de poedervorm als de siroop zijn zeer wateroplosbaar.

Ontdek het advies van Simply Morane voor meer balans met minder suiker.

Bevat maltitol calorieën?

De zoete smaak van maltitol ligt dicht bij deze van suiker. Het is net iets minder zoet maar ook minder calorisch. Maltitol levert 2,4 kcal per gram, terwijl suiker 4 kcal per gram levert. Maltitol wordt in diverse producten gebruikt, ter vervanging van (een deel van de) suiker. Het zorgt daardoor voor een daling van de caloriewaarde van het voedingsmiddel.

Waarom leveren polyolen calorieën? Lees het hier!

Wat gebeurt er met maltitol in het lichaam?

Eenmaal ingenomen wordt maltitol of maltitolsiroop in geringe mate verteerd. Na de inname bereikt het via de maag de dunne darm. Hier wordt maltitol gedeeltelijk opgenomen. Het deel dat niet wordt opgenomen gaat verder naar de dikke darm waar het gefermenteerd wordt door de darmbacteriën (de microbiota, vroeger ook de darmflora genoemd).

In grote hoeveelheden kan maltitol darmongemakken veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel of een laxerend effect. Volgens onderzoek kan dit voorkomen bij de inname van 30 tot 50 gram maltitol per dag.

Is maltitol gevaarlijk?

Het gebruik van maltitol als zoetstof werd in 1985 en 1999 goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO (Food and Agriculture Organisation) en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), ook JECFA genoemd.

In 1999 werd maltitolsiroop opnieuw geëvalueerd op basis van bijkomende specificaties. Nogmaals werd maltitolsiroop veilig beschouwd voor gebruik.

Er is ook geen Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) vastgelegd voor maltitol. Na analyse van het bestaande wetenschappelijke onderzoek, werd de inname van polyolen als veilig beschouwd waarvoor een ADI niet nodig is.

Heeft maltitol een effect op de bloedsuikerwaarde?

Net zoals alle bulkzoetstoffen of polyolen, doet maltitol de bloedsuikerwaarde (glycemie) niet stijgen, in tegenstelling tot suiker. Het kan zelfs zorgen voor een daling van de glycemische respons na een maaltijd, wanneer deze zoetstoffen gebruikt wordt ter vervanging van suiker. Maltitol kan daarom gebruikt worden door patiënten met diabetes.

Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat polyolen geen tandcariës veroorzaken, in tegenstelling tot suiker. Het kan bijdragen aan het behoud van stevige tanden, door demineralisatie van de tanden te beperken.

Vind hier informatie over de andere polyolen:

In welke producten wordt maltitol gebruikt?

Maltitol komt voor in verschillende producten op de markt. De zoetstof wordt gebruikt om de energetische waarde van producten te verlagen en toch de zoete smaak te behouden. Het wordt onder andere gebruikt ter vervanging van suiker in snoepgoed, kauwgom, gebak, chocolade, confituur en desserts. Daarnaast kan het aangekocht worden als zoetstof (of in een mengsel van zoetstoffen) om huisgemaakte gerechten te zoeten.

Wist je dat polyolen ook ingezet worden voor talloze andere technologische doeleinden? Lees er meer over.

Hoe wordt maltitol gebruikt in de keuken?

Maltitol en maltitolsiroop zijn zeer goed oplosbaar in water. Het kan gemakkelijk gebruikt worden in culinaire bereidingen. De zoetstof wordt gewaardeerd om zijn knapperige textuur en sterke stabiliteit in bepaalde zoete producten. Bovendien lijkt de zoete smaak sterk op die van sacharose (suiker). Het doet niet mee aan de Maillardreactie en wordt dus niet bruin bij het bakken, het karamelliseert niet.

Ontdek dit recept met maltitol: chocoladepotjes

Bronnen:

  • EFSA, Scientific opinion on the use of healthclaims for polyols, 2011.
  • Sweeteners (opinion expressed on 14 September 1984). Reports of the Scientific Committee on Food (16th series). SCF; 1985. EUR 10210 EN. Luxembourg: Commission of the European Communities.
  • A maltitol syrup not covered by current specifications (opinion expressed on 2 December 1999). SCF; 1999.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?