DOE DE TEST!

Sucralose (E955)

Sucralose is ongeveer 600 keer zoeter dan suiker. De zoetstof werd in 1976 ontdekt door onderzoekers van een Londense universiteit (King’s College) die in opdracht werkten voor een Brits voedingsbedrijf. Inmiddels is sucralose in meer dan 50 landen goedgekeurd, onder andere in Europa, in Canada, in Australië, in Japan en in China.

sucralose-E955-edulcorants-zoetstoffen

WAT IS SUCRALOSE?

Sucralose wordt bekomen aan de hand van suiker (sacharose of suikertafel), door drie hydroxylen (OH-groepen) van het suikermolecuul te vervangen door drie chlooratomen. Het is de enige laagcalorische zoetstof die van suiker wordt gemaakt en waarvan de smaak daarom ook sterk gelijkaardige is aan de smaak van suiker.

BEVAT SUCRALOSE CALORIEËN?

In tegenstelling tot suiker, wordt sucralose niet afgebroken in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat het ook geen calorieën levert. Daardoor kan sucralose de energetische waarde van producten en dranken doen dalen wanneer het suiker vervangt.

Lees ook: Een dag met zoetstoffen. Hoeveel calorieën bespaar ik?

IS SUCRALOSE VEILIG?

Sucralose is in 1990 beoordeeld en goedgekeurd door de JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives). In 2000 werd het geëvalueerd en goedgekeurd door de Scientific Committee on Food (SCF) van de Europese Unie.

Vervolgens werd in 2016 een breder gebruik van sucralose goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), namelijk het gebruik van de zoetstof in producten die bestemd zijn voor de voeding van kinderen van 1 tot 3 jaar.

VERHOOGD SUCRALOSE HET HONGERGEVOEL?

Een studie dat is 2021 werd gepubliceerd en op korte termijn werd uitgevoerd, suggereerde dat sucralose het hongergevoel kon doen stijgen bij vrouwen met obesitas. Deze resultaten gingen in tegen een groot aantal onderzoeken die eerder concludeerden dat het hongergevoel niet steeg door de consumptie van sucralose. Onder andere een onderzoek1 bij 123 personen met overgewicht en obesitas. Dit onderzoek toonde aan dat het eten van sucralose een daling met zich meebracht van de eetfrequentie van voeding, een daling van de energieaanbreng en een gewichtsverlies na een periode van 3 maanden.

Lees ook: Dranken met suikers of dranken met zoetstoffen: wat is het effect op de eetlust?

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN SUCRALOSE?

De smaak van sucralose sluit sterk aan bij deze van suiker, het geeft ook geen bittere nasmaak. De zoetstof heeft daarnaast het voordeel geen effect te hebben op de bloedsuikerwaarde (glycemie), noch op de insulinewaarden. Het is dus geschikt voor mensen met diabetes. Tenslotte heeft sucralose geen nadelig effect op het gebit en de tanden.

HOEVEEL SUCRALOSE MOGEN WE ETEN?

De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van sucralose is vastgesteld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) op 15 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Met de test op deze website kun je nagaan wat dit in de praktijk betekent.

IN WELKE VOEDINGSMIDDELEN ZIT SUCRALOSE?

Sucralose vind je terug in tafelzoetstoffen (“tabletjes”) en een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals verwerkt fruit, frisdranken, kauwgom, gebak, zuivelproducten, ijs, desserts en zelfs saladedressings.

IS SUCRALOSE BESTAND TEGEN VERHITTING?

Sucralose blijft stabiel bij verhitting en kan dus gebruikt worden voor de bereiding van recepten en gebak. Duitse onderzoekers hadden deze stabiliteit bij verhitting in vraag gesteld, door de mogelijke vorming van chloorverbindingen aan te kaarten2. Deze twijfels werden snel van tafel geschoven door een doorgedreven analytisch onderzoek, waarin de stabiliteit van sucralose opnieuw werd bevestigd. Sucralose is dus bestand tegen verhitting.

Daarnaast lost sucralose goed op in water en heeft het een lange houdbaarheidsduur. In combinatie met andere zoetstoffen, kan het de zoetkracht exponentieel doen toenemen (synergetisch effect), dit zorgt ervoor dat de gebruikte hoeveelheid beperkt kan blijven.

Lees ook: Is stevia een natuurlijke suiker?

Referenties:

  1. Higgins KA and Mattes RD. Am J Clin Nutr 2019;109(5):1288-1301.
  2. Gujral J et al. SAGE Journals 2021.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?