Terug naar lijst

Nieuwe consensus over de voordelen van laagcalorische zoetstoffen

Een groep goed aangeschreven internationale experts heeft de onderzoeksgegevens over laagcalorische zoetstoffen opnieuw herzien. Deze herziening, gepubliceerd in het decembernummer van Nutrition Bulletin, heeft ook geleid tot een consensusdocument waarin de voordelen van laagcalorische zoetstoffen worden belicht.

consensus-voordelen-laagcalorische-zoetstoffen-692x315

Het consensusdocument is opgesteld door een groep van zes onafhankelijke experts* en is zopas gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrition Bulletin. Een van die experts, professor Adam Drewnowski (Universiteit van Washington, Verenigde Staten), vertelt over laagcalorische zoetstoffen: “Al het onderzoek naar hun toxicologie en veiligheid, gevoerd door internationale agentschappen, toont steeds weer aan dat ze veilig en doeltreffend zijn.” Maar laagcalorische zoetstoffen zijn niet alleen veilig, ze hebben ook bepaalde voordelen. En ook die hebben de experts onder de loep genomen.Hier volgt een overzicht van de voornaamste conclusies:

  • Laagcalorische zoetstoffen verhogen de eetlust niet en hebben geen waarneembaar effect op het verzadigingsgevoel.
  • Laagcalorische zoetstoffen helpen de energietoevoer te beperken als ze energierijkere ingrediënten vervangen.
  • Laagcalorische zoetstoffen kunnen gewichtsverlies in de hand werken in reële levensomstandigheden, als ze deel uitmaken van een vermageringsdieet gebaseerd op gedragsverandering (voeding en lichaamsbeweging).
  • Laagcalorische zoetstoffen kunnen een gunstig effect hebben op de verhoging van de suiker- en insulinespiegel na de maaltijd, zowel bij gezonde personen als bijdiabetespatiënten.
  • Laagcalorische zoetstoffen hebben een positief effect op de gezondheid van het gebit.

Het document verwijst ook naar het verkeerde beeld dat men soms heeft over laagcalorische zoetstoffen en naar de foutieve informatie die erover wordt verspreid. In het licht van de polemiek over hun effect op het lichaamsgewicht stelt professor James Hill (Universiteit van Colorado, Verenigde Staten) dan ook duidelijk: “We hebben juist een enorm aantal studies die aantonen dat laagcalorische zoetstoffen positieve hulpmiddelen zijn, en geen negatieve, bij gewichtsbeheersing.

*Sigrid Gibson (VK), prof. Adam Drewnowski (VS), prof. James Hill (VS), prof. Eeva Widström (Finland), prof. Hely Tuorila (Finland), prof. Anne Raben (Denemarken).

De interviews met prof. J. Hill en prof. A. Drewnowski zijn terug te vinden in het persbericht van de ISA

Aanverwante artikels
suiker-vervangen-door-zoetstoffen-gunstig-voor-gewicht

Suiker vervangen door zoetstoffen is gunstig voor het gewicht

Een systematische review, die werd voorgesteld tijdens het ISA-symposium (International Sweeteners Association) in het kader van de 12e European Nutrition Conference (FENS 2015), maakt de balans op over het verband tussen laagcalorische zoetstoffen, energie en lichaamsgewicht.

calorieen-verbranden-moment-dag

Hoeveel calorieën verbranden we?

Dit hangt van het moment af! Amerikaanse onderzoekers hebben een verrassende ontdekking gedaan: het aantal calorieën dat we in rust verbranden, varieert namelijk naargelang het moment van de dag.

Tax-shift : faut-il pénaliser les boissons light/zéro ?

Suikertaks: moeten we suikervrije of light dranken benadelen?

De taks op suikerhoudende dranken is een veelbesproken onderwerp in de actualiteit. Er worden verschillende argumenten naar voren gebracht, maar deze zijn echter onvoldoende wetenschappelijk gestaafd of verouderd. Dit geldt in het bijzonder voor het suikergehalte van light dranken en de veiligheid van aspartaam.