DOE DE TEST!

Nieuwe consensus over de voordelen van laagcalorische zoetstoffen

Een groep goed aangeschreven internationale experts heeft de onderzoeksgegevens over laagcalorische zoetstoffen opnieuw herzien. Deze herziening, gepubliceerd in het decembernummer van Nutrition Bulletin, heeft ook geleid tot een consensusdocument waarin de voordelen van laagcalorische zoetstoffen worden belicht.

consensus-voordelen-laagcalorische-zoetstoffen-692x315

Het consensusdocument is opgesteld door een groep van zes onafhankelijke experts* en is zopas gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrition Bulletin. Een van die experts, professor Adam Drewnowski (Universiteit van Washington, Verenigde Staten), vertelt over laagcalorische zoetstoffen: “Al het onderzoek naar hun toxicologie en veiligheid, gevoerd door internationale agentschappen, toont steeds weer aan dat ze veilig en doeltreffend zijn.” Maar laagcalorische zoetstoffen zijn niet alleen veilig, ze hebben ook bepaalde voordelen. En ook die hebben de experts onder de loep genomen.Hier volgt een overzicht van de voornaamste conclusies:

  • Laagcalorische zoetstoffen verhogen de eetlust niet en hebben geen waarneembaar effect op het verzadigingsgevoel.
  • Laagcalorische zoetstoffen helpen de energietoevoer te beperken als ze energierijkere ingrediënten vervangen.
  • Laagcalorische zoetstoffen kunnen gewichtsverlies in de hand werken in reële levensomstandigheden, als ze deel uitmaken van een vermageringsdieet gebaseerd op gedragsverandering (voeding en lichaamsbeweging).
  • Laagcalorische zoetstoffen kunnen een gunstig effect hebben op de verhoging van de suiker- en insulinespiegel na de maaltijd, zowel bij gezonde personen als bijdiabetespatiënten.
  • Laagcalorische zoetstoffen hebben een positief effect op de gezondheid van het gebit.

Het document verwijst ook naar het verkeerde beeld dat men soms heeft over laagcalorische zoetstoffen en naar de foutieve informatie die erover wordt verspreid. In het licht van de polemiek over hun effect op het lichaamsgewicht stelt professor James Hill (Universiteit van Colorado, Verenigde Staten) dan ook duidelijk: “We hebben juist een enorm aantal studies die aantonen dat laagcalorische zoetstoffen positieve hulpmiddelen zijn, en geen negatieve, bij gewichtsbeheersing.

*Sigrid Gibson (VK), prof. Adam Drewnowski (VS), prof. James Hill (VS), prof. Eeva Widström (Finland), prof. Hely Tuorila (Finland), prof. Anne Raben (Denemarken).

De interviews met prof. J. Hill en prof. A. Drewnowski zijn terug te vinden in het persbericht van de ISA

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?