DOE DE TEST!

Doe de test: is mijn zoetstoffenconsumptie veilig?

Hoeveel voedingsproducten met zoetstoffen mag ik dagelijks consumeren? Heel eenvoudig: doe de test! Deze exclusieve tool geeft een reëel beeld van je veiligheidsniveau op basis van de levensmiddelen die je dagelijks consumeert, met duidelijke vermelding van het type product en het merk.

Comment évaluer ma consommation d'édulcorants grâce à l'Edulcotest

Doe de test evalueert als enige tool de werkelijke inname van zoetstoffen

Het is niet eenvoudig om te weten hoeveel zoetstoffen levensmiddelen werkelijk bevatten. De fabrikant is immers niet verplicht is om die informatie op het etiket te vermelden. Dat de hoeveelheid zoetstof die je veilig kunt consumeren verschilt per zoetstof en afhankelijk is van je lichaamsgewicht, maakt het nog ingewikkelder. Eerdere simulaties waren gebaseerd op het toegestane maximumgehalte in producten, wat echter geen weergave van de werkelijkheid was. Net daarom is de Doe de test zo interessant. Het resultaat van de tool stemt overeen met ieders werkelijke consumptie. De test is ontwikkeld met de wetenschappelijke steun van de vzw Nubel (Nutriënten België), de beheerder van de Belgische Voedingsmiddelentabel (www.internubel.be). In 2015 gaf die vereniging opdracht aan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (ondertussen Sciensano) om de belangrijkste bronnen van zoetstoffen in België te analyseren. Die gegevens vormen de basis voor de evaluatie van je consumptie door de Zoetstoffentest.

Hoe werkt de Zoetstoffentest?

Met de Doe de test controleer je of jouw consumptie van producten met zoetstoffen (producten die zelf ook meerdere zoetstoffen kunnen bevatten) veilig is. Dat wil zeggen: niet hoger dan de ADI of Aanvaardbare Dagelijkse Inname. De berekening van de Zoetstoffentest gebeurt op basis van je lichaamsgewicht en geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Omdat kinderen een lager gewicht hebben dan volwassenen, zullen zij sneller een waarde bereiken die de ADI benadert. Ook diabetici zullen soms een vrij grote hoeveelheid zoetstoffen gebruiken. Bedenk echter dat de ADI geen toxiciteitsdrempel is, maar een veiligheidsgrens op lange termijn. Het is de hoeveelheid van een stof die je levenslang dagelijks kunt consumeren zonder enig risico op gezondheidsproblemen. Deze hoeveelheid verschilt per zoetstof en is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Hoe werkt het? Voeg gewoon de producten toe die je tijdens de dag hebt gegeten of gedronken. De tool zal automatisch bepalen om welke zoetstoffen het gaat en het percentage van de ADI weergeven dat je die dag hebt bereikt met het door jou geconsumeerde volume.

Doe nu de test!

ADI: voor een veilig gebruik

De maximale hoeveelheid van een zoetstof die dagelijks in alle veiligheid kan worden geconsumeerd, wordt aangeduid met de ADI of Aanvaardbare Dagelijkse Inname. Deze waarde varieert naargelang het type zoetstof en het lichaamsgewicht.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?