DOE DE TEST!

Veiligheid van aspartaam opnieuw bevestigd

In haar zopas gepubliceerde definitieve advies heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geconcludeerd dat aspartaam veilig is voor menselijke consumptie. Dat advies is gebaseerd op een nieuw grootscheeps onderzoek dat alle twijfels over de veiligheid van aspartaam wegneemt. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft ongewijzigd.

Aspartaam is een van de meest bestudeerde ingrediënten uit onze voeding. De veiligheid ervan is in de voorbije 30 jaar keer op keer aangetoond in meer dan 200 onderzoeken. In het kader van een herbeoordelingsproces van alle voedingsadditieven die in Europa werden goedgekeurd vóór 2009, heeft de Europese Commissie de EFSA verzocht om ook aspartaam volledig opnieuw te beoordelen. Op basis van die evaluatie —de volledigste ooit uitgevoerd besluit de EFSA nu in haar definitieve advies dat aspartaam veilig is voor menselijke consumptie. Dit advies ligt dus in lijn met de standpunten van andere voedselveiligheidsautoriteiten, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) die eerder werd vastgelegd op 40 mg per kilogram lichaamsgewicht, wordt eveneens gehandhaafd.

Erkend nut in de strijd tegen overgewicht

Laagcalorische zoetstoffen zoals aspartaam maken het mogelijk de calorie-inname te verlagen, en kunnen bijgevolg een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de obesitasepidemie. Momenteel heeft één volwassene op twee in Europa overgewicht, wat een aanzienlijk gezondheidsprobleem vormt. Daarnaast neemt de prevalentie van diabetes type 2 bijzonder snel toe. Ook daar spelen overgewicht en obesitas een belangrijke rol, aangezien ze het risico op diabetes verhogen.

De keuze voor laagcalorische zoetstoffen zoals aspartaam kan zowel gunstig zijn voor mensen die al overgewicht hebben, als om gewichtstoename te voorkomen en dus ook bepaalde bijbehorende complicaties te vermijden. Dat is een van de conclusies die recent werden getrokken door experts op het gebied van gezondheid, voeding en voedselveiligheid uit verschillende landen, tijdens de conferentie ‘Low Calorie Sweeteners, Health and Consumers’, georganiseerd door de Nutrition Research Foundation (Fundación para la Investigación Nutricional — FIN) (1). De experts concludeerden dat laagcalorische zoetstoffen een positieve rol spelen bij diabetes en bij de preventie van overgewicht, aangezien ze het insulinegehalte en de bloedglucosespiegel niet beïnvloeden en zeer weinig tot geen calorieën bevatten.

Dat de EFSA vandaag de veiligheid van aspartaam opnieuw bevestigt, is goed nieuws voor al wie graag zoet eet en tegelijk zijn of haar calorie-inname wil beperken, en dat in alle gemoedsrust.

(1) Madrid, 25-26 november 2013.

De EAV bevestigt: aspartaam is veilig

Tijdens een conferentie van de Italiaanse Nutrition Foundation, die eerder deze week werd gehouden in Rome, verklaarden zowel de topwetenschapper van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) als een vooraanstaande levensmiddelen expert dat er geen enkele twijfel is over de veiligheid van aspartaam.

Lees meer

De essentie over aspartaam

Hoeveel aspartaam consumeert men in België? Hoeveel mag men er in alle veiligheid van verbruiken? Hoeveel aspartaam neemt een volwassen vrouw of een kind van 10 jaar met een herkenbaar voedingspatroon zoal in per dag? Kijk het na in de nieuwe infografiek over deze zoetstof.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?