DOE DE TEST!

Monkfruit

Het extract van Monkfruit heeft een zoetkracht die 150 tot 200 keer groter is dan die van suiker.

monk-fruit

Monkfruit of ‘Luo han guo’ in het Chinees is een kleine ronde vrucht uit de familie van de komkommerachtigen, afkomstig uit de bergen in Zuid-China (1).

De antioxidante stof ‘mogroside’ ligt aan de basis van de hoge zoetkracht. Deze molecule zou ook een gunstig effect hebben op de regulering van het suikergehalte, maar dat moet nog worden bevestigd (2).

In de Verenigde Staten wordt het extract gebruikt in een uitgebreid assortiment levensmiddelen om de zoetende eigenschappen en omdat er geen calorieën in zitten. De U.S. Food and Drug Administration, die de veiligheid van voedingsproducten en medicijnen onderzoekt, beschouwt de stof als ‘algemeen erkend als veilig’. Dat is ook het geval voor andere landen, zoals Canada, China, Japan en Singapore, die vinden dat deze vrucht geen bedreiging vormt voor de gezondheid (3). In Europa is Monkfruit momenteel niet toegestaan: het moet nog de Novel Food-evaluatieprocedure ondergaan (4).

Referenties
(1) Website Monk Fruit Corp. Geraadpleegd op 8 februari 2017
(2) ZHOU, Y. et al.Acta Pharmaceutica Sinica 2009 ;44:1252-1257.
(3)  Website  International Food Information Council Foundation. Geraadpleegd op 8 februari 2017
(4) Website European Commission (EC). Siraitia grosvenorii . Geraadpleegd op 8 februari 2017

 

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?