DOE DE TEST!

Zorgeloos zwanger met diabetes, het kan!

‘Zwanger worden’ is voor vrouwen met diabetes type 1 niet altijd vanzelfsprekend. We kennen allemaal de potentiële gevaren voor de gezondheid van de moeder én die van de baby.

charlotte_pots

Gelukkig kan je heel wat doen om de bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap onder controle te houden. Guestblogger Charlotte Pots – mama van twee, diabetespatiënt en Diabeteslifestylecoach – vertelt ons haar persoonlijk verhaal en deelt ook enkele tips. 

Een zwangerschap is één van de meest bijzondere periodes in het leven! En laten we eerlijk zijn… diabetes type 1 maakt het allemaal nog een tikkeltje uitdagender. “Toen mijn man en ik 13 jaar geleden van een gezin droomden, zat ik – net als vele anderen – met zoveel vragen. Mijn eetpatroon en levensstijl zagen er toen nog helemaal anders uit dan vandaag. Elke dag opnieuw zorgde mijn diabetes type 1 voor schommelende bloedsuikerspiegels en flink wat kopzorgen. Als mama van Louis, Célestine (én mijn derde: het diabetesmonstertje) en met mijn persoonlijke ervaring als Diabeteslifestylecoach weet ik vandaag dat het ook anders kan.” Diabetes of niet, iedereen verdient een fijne zwangerschap! Hierbij enkele tips en aandachtspunten:  

1. Werk al voor de zwangerschap aan een stabiele bloedsuikerspiegel 

De beslissing om werk te maken van een kinderwens neem je in het geval van diabetes niet in 1-2-3! Niet alleen de partner, maar ook een arts moet ‘groen licht’ kunnen geven. Waarom is dit zo belangrijk? De bloedsuikerspiegel beïnvloedt namelijk het hele lichaam, ook het voortplantingssysteem. Daarom is het aangeraden om een kinderwens altijd op voorhand met een arts te bespreken, die kan controleren of de Hba1c-waarden (het percentage dat de gemiddelde bloedsuikerregeling van de laatste drie maanden weergeeft) voldoende onder controle zijn en dit bij voorkeur gedurende zes maanden voor de zwangerschap.  

2. Stabiele bloedsuikers zijn niet altijd perfect? 

Te hoge bloedsuikers verhogen het risico op een vroeg miskraam en kunnen tijdens de zwangerschap voor problemen zorgen. Maar vooraleer te paniekeren… De risico’s – waar we helaas zo vaak over horen – worden niet veroorzaakt door diabetes, maar door te hoge bloedsuikerwaarden. Een belangrijk verschil! Normale bloedsuikers zijn mogelijk, ook als je diabetes hebt. Maak van diabetesmanagement elke dag een prioriteit en vraag advies aan een gezondheidsprofessional, indien nodig. Loopt het toch eens moeilijk? Laat je niet ontmoedigen, want de ene dag lukt het nu éénmaal beter dan de andere. Geef niet op en ga ervoor, voor jezelf én de baby! 

3. Leer jouw insulinebehoefte begrijpen 

De bloedsuikerspiegel wordt door 101 factoren beïnvloed: het stressniveau, beweging, voeding… en ook de hormoonwerking! Een zwangerschap is echt een hormonale rollercoaster. Niet verwonderlijk dus dat jouw waarden flink in de war kunnen geraken. Bij TD1 vrouwen met een milde werking van de bètacellen kan de pancreas zelfs tijdelijk weer meer insuline aanmaken. Ook de insulinegevoeligheid is bij het begin van de zwangerschap meestal hoger dan normaal, om na enkele maanden weer te stabiliseren. Meet jouw bloedwaarden regelmatig en monitor je insulinebehoefte. Zo leer je te begrijpen wat jouw lichaam nodig heeft tijdens de zwangerschap. 

4. Waarom is voeding nog belangrijker bij zwangerschap en diabetes? 

Wat je eet, is één van de weinige factoren die je voor 100% in handen hebt bij diabetes. Kant-en-klare maaltijden, bewerkte voeding, geraffineerde suikers… ze hebben een nefaste invloed op diabetesmanagement. Als diabetespatiënt wéét je dat jouw lichaam het moeilijk heeft met te veel suikers en koolhydraten. Zelfcontrole tijdens de zwangerschap wordt daarom nog belangrijker! Maar… dat betekent niet dat je altijd de perfecte keuzes moet maken. Ook met diabetes type 1 of type 2 verdien je het om af en toe zorgeloos te kunnen genieten van een zoete verwennerij. Doe dit bewust en kies verder zoveel mogelijk voor gezonde voeding. Door jouw koolhydraat-intake in de gaten te houden, help je een extreme gewichtstoename te voorkomen. Want bij té veel extra zwangerschapskilo’s, vergroot de kans op insulineresistentie en dat is best te vermijden.  

Ontdek ook de heerlijke recepten van Charlotte Pots en hoe ze aan de slag gaat met zoetstoffen in de keuken, deze zijn niet enkel diabetesproof maar ook geschikt voor zwangere vrouwen! 

Fruitige herfst punch met stevia
Lekkere cake homemade with love

5. Maak van wandelen jouw nieuwe beste vriend!  

 
Een korte wandeling van 15 à 30 minuten doet wonderen om de bloedsuikerpiek na de maaltijd weer om te buigen. Zelfs met een hoogzwangere buik is een dagelijks wandelingetje veilig en comfortabel. Actief blijven verhoogt, net als gezond eten, meteen ook je insulinegevoeligheid. Een win-win!  

6. Draag zorg voor jezelf 

Diabetes is topsport en vraagt elke dag opnieuw jouw volle aandacht. Een baby in je buik maakt het er niet altijd makkelijker op. Een magische formule die al je angsten, stress, twijfels en schuldgevoelens wegtovert, bestaat helaas niet.

Durf stil te staan bij wat jij nodig hebt. Misschien wil je op werkvlak wat gas terugnemen? Heb je baat bij ontspanningsoefeningen? Heb je nood aan steun van vrienden of familie? Wat echt helpt, is voor iedereen anders. Zet jezelf op de eerste plaats en aarzel niet om professionele hulp in te schakelen. En vergeet niet dat je écht je uiterste best doet. Daar mag je terecht trots op zijn!  

Charlotte Pots

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?