Wat is diabetes?
Diabetes is een defect in de regulering van het suikergehalte in het bloed – de bloedsuikerspiegel of glycemie – als gevolg van een tekort aan insuline, een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier.
We onderscheiden twee soorten diabetes:
- Type 1-diabetes: dit is een auto-immuunziekte die leidt tot vernietiging van de cellen die insuline aanmaken. Deze vorm komt al vroeg in het leven tot uiting en vereist een behandeling met insuline.
- Type 2-diabetes: dit is veruit de meest voorkomende vorm (bijna 90% van de diabetesgevallen). Ze ontstaat door de progressieve achteruitgang van het vermogen om insuline aan te maken. De voornaamste oorzaken zijn overgewicht en obesitas.
Hoe voorkom je type 2-diabetes?
In de allereerste plaats door je lichaamsgewicht gezond te houden. Je voeding moet afgestemd zijn op je behoeften, want elk eventueel overschot zal zich vertalen in de opslag van vetreserves, met gewichtstoename tot gevolg. Ook lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol. Regelmatig sporten is wenselijk, maar je kunt ook gewoon in het dagelijkse leven al meer bewegen: doe meer verplaatsingen te voet of met de fiets, neem de trap in plaats van de roltrap, breng niet te veel tijd zittend en/of voor een scherm door …
Hoe eet je als je kampt met type 2-diabetes?
Ook bij diabetes blijven de hoofdlijnen voor een evenwichtige voeding gelden. Die zijn bijvoorbeeld terug te vinden in de Voedingsdriehoek en in de Pyramide Alimentaire. De suikerconsumptie zal uiteraard matig moeten blijven, als ze al niet volledig moet worden geschrapt. Aan diabetici wordt aanbevolen om advies in te winnen bij een erkende diëtist. Die kan helpen om de glycemie binnen duidelijk vastgelegde grenswaarden te houden. Kijk voor een lijst van erkende diëtisten op de website van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten.
Lees ook: Wat is een gezond gewicht?
Het nut van laagcalorische zoetstoffen bij type 2-diabetes
Aangezien laagcalorische zoetstoffen praktisch geen calorieën bevatten en geen effect hebben op de bloedsuikerspiegel, zijn ze voor diabetespatiënten een uitstekende manier om te blijven genieten van zoet.
Ook tijdens de zwangerschap mogen ze worden geconsumeerd. Bij zwangerschapsdiabetes kunnen laagcalorische zoetstoffen nuttig zijn als suikervervanger, voor een betere controle van de glycemie.
Laagcalorische zoetstoffen zijn een strategie om de inname van toegevoegde suikers te verminderen, wat een bijzonder belangrijk doel is bij type 2-diabetes.
Juist of fout? Zoetstoffen verhogen de bloedsuikerspiegel.
FOUT! Dit is een van de vele mythes over laagcalorische zoetstoffen! In werkelijkheid verschilt het effect van laagcalorische zoetstoffen op de afscheiding van insuline en de glycemie totaal niet van dat van water! Suiker vervangen door laagcalorische zoetstoffen is doeltreffend om de glycemie onder controle te houden en te blijven genieten van zoet. Om die reden erkent de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) trouwens het volgende: “De consumptie van voedsel en/of dranken die zoetstoffen bevatten in plaats van suiker leidt tot een kleinere stijging van de glycemie dan de consumptie van voedsel en/of dranken die suiker bevatten” (EFSA, 2011).
Zoetstoffen en zoetverslaving
Hoewel laagcalorische zoetstoffen vrijwel geen calorieën bevatten, worden ze soms toch geassocieerd met een grotere eetlust en een verhoogde drang naar zoet. Uit onderzoek blijkt echter het tegenovergestelde.
Zo hebben onderzoekers een studie gedaan bij 318 personen met obesitas of overgewicht. De ene helft van de groep moest minstens twee suikerhoudende dranken per dag vervangen door water, de andere helft door dranken op basis van intensieve zoetstoffen. Na drie en zes maanden werd het eetgedrag van elke groep gemeten.
De resultaten toonden in beide groepen een daling van de calorie-inname. Er werd geen enkel verschil tussen de twee groepen waargenomen in de consumptie van vetten, koolhydraten, totale suikers, toegevoegde suikers en calorieën. Het enige verschil dat werd vastgesteld, was dat de ‘watergroep’ meer groenten en fruit consumeerde en dat de ‘lightdrankengroep’ minder nagerechten at. Deze studie toonde geen toename in de drang naar zoet.
Een wetenschappelijk literatuuronderzoek uit in 2017 wijst in dezelfde richting. Interventieonderzoeken bij de mens geven aan dat de consumptie van laagcalorische zoetstoffen – vooral bestudeerd in de vorm van dranken – de energie-inname niet verhoogt, maar toch de zin in zoet bevredigt.
Bronnen:
- Piernas C. et coll., Does diet beverage intake affect dietary consumption patterns? Results from the Choose Healty Options Consciously Everyday (CHOICE) randomized Clinical Trial, Am J Clin Nutr, 2013, vol. 97, nr. 3, 604-611.
- Rogers P J. The role of low-calorie sweeteners in the prevention and management of overweight and obesity: evidence v. conjecture. Proc Nutr Soc. Published online: 23 November 2017.
Meer informatie over diabetes: Diabetes Liga