DOE DE TEST!

Zoetstoffen algemeen

Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor ‘zoet’. Een zoete smaak wordt geassocieerd met ‘genieten’ en ‘veiligheid’. De oorsprong hiervan is terug te voeren op onze babytijd: ook moedermelk is zoet van smaak.

edulcorants-home

Er zijn twee belangrijke soorten ‘zoetmakers’ die worden gebruikt in voedingsmiddelen: suikers (waaronder natuurlijke of ‘trendy’ suikers) en zoetstoffen. Zoetstoffen kunnen we onderverdelen in twee categorieën: zoetstoffen met calorieën, zoals polyolen, en laagcalorische (of intensieve) zoetstoffen.

Test of je verbruik veilig is!

Is de hoeveelheid voedingsmiddelen en dranken met laagcalorische zoetstoffen die je inneemt veilig? Om dat te weten ga je gewoon naar de ‘zoetstoffencheck’ en doe je de test. Voor het eerst is het mogelijk om een realistisch beeld te krijgen over de veiligheid van wat je eet en drinkt. Geef eenvoudigweg het type en het merk van het product aan.

Veilige producten met veel voordelen

Laagcalorische zoetstoffen zijn niet enkel veilig, ze bieden ook een aantal voordelen die bevestigd zijn door experts. Ze helpen de energie-inname te beperken als ze energierijkere ingrediënten vervangen. Ze kunnen dus gewichtsverlies bevorderen als ze deel uitmaken van een afslankdieet in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Door de calorietoevoer van dranken te verminderen dragen ze bij tot de hydratatie. Ze kunnen een gunstig effect hebben op de verhoging van de suiker- en insulinespiegel na de maaltijd, zowel bij gezonde personen als bij diabetespatiënten. Tot slot hebben laagcalorische zoetstoffen een positief effect op de gezondheid van het gebit.

Op deze website vind je een overzicht van alle zoetstoffen die in Europa mogen worden gebruikt. Je vindt hier ook gedetailleerde informatie over de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van deze stoffen.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?