DOE DE TEST!

Natuurlijke suikers

Kokossuiker, rapadura, agavesiroop … De zogenaamde ‘trendy’ suikers zitten in de lift. Toch vallen ook deze suikers wel degelijk onder de toegevoegde suikers. Je eet er dus maar beter niet te veel van.

Trendy of natuurlijke suikers worden gebruikt ter vervanging van gewone kristalsuiker (sacharose uit suikerbiet of suikerriet) om producten een zoete smaak te geven. In de meeste gevallen zijn dit echter net zo goed echte suikers (behalve in geval van de steviaplant, die ook wordt gebruikt om zijn natuurlijke karakter).

Dit zijn de belangrijkste ‘trendy’ of natuurlijke suikers die tot de echte suikers behoren:

 • Honing: wordt gemaakt door bijen met de nectar van bloeiende planten
 • Rapadura of muscovado: is afkomstig uit suikerriet
 • Agavesiroop: wordt gewonnen uit een cactus, de blauwe agave
 • Graanstropen: worden verkregen door fermentatie van granen
 • Dadelstroop: wordt bereid door in water gemixte dadels in te koken
 • Ahornsiroop: wordt verkregen door indikking van het sap dat wordt afgetapt van bepaalde esdoornsoorten
 • Kokossuiker: wordt gewonnen door sap uit de bloesems van de kokospalm in te koken

Alle suikers leveren 4 kcal per gram

In ons lichaam worden alle suikers omgezet in een en dezelfde suiker, glucose, ongeacht de bron en of ze nu ‘biologisch’ of minder geraffineerd zijn. Glucose is de enige suiker die door het bloed circuleert. Hij wordt gebruikt als brandstof of kan worden omgezet in reservevetten.

Alle suikers (mono- en disachariden) leveren dezelfde hoeveelheid energie aan, ongeacht hun oorsprong, namelijk 4 kcal per gram. Waarin verschillen trendy/natuurlijke suikers dan vooral?

 • De verhouding van de verschillende suikers die ze bevatten (glucose, fructose en sacharose).
 • Hun glycemische index.
 • Hun smaak.
 • Hun zoetkracht (als die hoog is, hoef je er minder van te gebruiken).
 • Hun prijs.

In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, zijn deze suikers niet beter voor je tanden dan andere suikers. Bovendien behoren deze suikers wel degelijk tot de toegevoegde suikers (behalve de steviaplant), die samen niet meer dan 10% van je totale energie-inname zouden mogen vertegenwoordigen.

Overdrijf dus ook maar beter niet met deze trendy of natuurlijke suikers, en let goed op het uiteindelijke gehalte aan suikers en calorieën van de producten waarin ze verwerkt zijn.

Zijn trendy – natuurlijke suikers altijd suikervrij?

Deze populaire ‘suikervervangers’ zijn, tegen alle verwachtingen in, niet altijd suikervrij! Erg populair, worden ‘trendy suikers’ toch vaak teruggevonden in zogenaamde ‘suikervrije’ bereidingen op het net. Van kokossuiker tot agavesiroop en rapadura… Het zijn allemaal suikers bestaande uit dezelfde moleculen als toegevoegde suiker: mono- en/of disachariden. Per gram leveren ze eveneens 4 kcal.

Natuurlijke suikers: hoeveel calorieën in een oogopslag?

Kokossuiker, agavesiroop, rapadura… De zogenaamde « natuurlijke » suikers zijn een echte trend. Ze worden vaak gebruikt ter vervanging van geraffineerde suiker, dewelke uit biet wordt gehaald. Maar verschilt hun suikergehalte en calorische waarde echt van de suiker- en caloriewaarde van tafelsuiker (kristalsuiker)?

De antwoorden in deze infografiek!

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?