DOE DE TEST!

Agavesiroop

Agavesiroop wordt gewonnen uit een Mexicaanse cactus, de blauwe agave, die ook wordt gebruikt om tequila te maken. Al bij de Azteken was deze plant bekend.

sirop-agave-agavesiroop

Het sap van de agave wordt gefilterd en vervolgens door verdamping geconcentreerd tot siroop. Die siroop heeft een zeer lage glycemische index, wat komt door het hoge fructosegehalte: fructose kan goed zijn voor ruim 80% van de suikers in agavesiroop.

Fructose doet de bloedsuikerspiegel slechts een klein beetje stijgen, wat een positief punt is, maar wordt wel gemakkelijk omgezet in vet, wat dan weer eerder negatief is. Fructose kan het gehalte aan triglyceriden (vetten) in het bloed doen stijgen, en zo het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Fructose heeft het voordeel dat het een iets grotere zoetkracht heeft dan suiker, waardoor je er iets minder van nodig hebt voor dezelfde zoete smaakintensiteit.

Agavesiroop: interessante kenmerken

Agavesiroop lost zeer goed op en is dus prima geschikt voor het maken van koude dranken. Vergeet echter niet dat het een bron is van enkelvoudige suikers (vooral fructose) en dat het, in tegenstelling tot sommige beweringen, beslist geen laagcalorische suiker is: agavesiroop levert namelijk 3,5 kcal per gram, tegenover 4 kcal per gram voor geraffineerde suikers.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?