Aangezien je maar een minuscule hoeveelheid nodig hebt om een product te zoeten, is de calorische waarde van advantaam te verwaarlozen.
Advantaam is nog maar heel recentelijk ontdekt, en wordt verkregen uit aspartaam en vanilline. Het wordt slechts in kleine mate opgenomen in het spijsverteringskanaal en wordt hoofdzakelijk uitgescheiden via de fecaliën. Bijgevolg heeft de EAV (EFSA) besloten dat er geen genotoxisch of kankerverwekkend gevaar is. Dit zoetstof beschadigt de tanden niet en is niet van invloed op de insuline of de bloedsuikerspiegel, zodat het ook geschikt is voor diabetici.
Veiligheid en gezondheid
Advantaam kreeg een positief advies van het JECFA (Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO) en van de EAV in 2013. Na een grondige evaluatie kondigde de FDA in mei 2014 aan dat het ongevaarlijk is voor de menselijke consumptie, zolang het wordt gebruikt als tafelzoetstof en smaakversterker in levensmiddelen, uitgezonderd in vlees en gevogelte.
ADI
De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van advantaam is vastgelegd op 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag door het JECFA en de EAV.
In welke voedingswaren?
Advantaam vinden we terug in frisdranken, confituur, desserts, tafelzoetstoffen, zoetpoeder, gebak en kauwgom, en ook in andere categorieën van levensmiddelen.
Gebruiksmogelijkheden
Advantaam is oplosbaar in water en stabiel, zelfs bij zeer hoge temperaturen. Het kan dus worden gebruikt in de meeste producten waarvoor het gebruik van suiker vereist is, met name in culinaire bereidingen. Advantaam kan ook worden gebruikt als een polyvalente smaakversterker, behalve voor vlees en gevogelte.