DOE DE TEST!

Andere zoetstoffen

Sommige zoetstoffen zijn momenteel niet toegestaan in de Europese Unie, maar wel al in andere landen. Dat geldt voor miraculine en een extract van monkfruit, die we hier beide kort toelichten.

De procedure voor het goedkeuren van een nieuwe zoetstof is vaak lang. In Europa moet elke nieuwe zoetstof eerst worden beoordeeld en goedgekeurd door de EFSA.

Enkele nieuwe zoetstoffen

Onder de nieuwkomers die in sommige landen al op de markt zijn en wellicht ook in de Europese Unie zullen worden goedgekeurd, vinden we onder meer:

  • Monkfruit, een kleine ronde vrucht die een zoetmakende stof bevat:
  • Miraculine, een glycoproteïne uit een tropische bes, de zogenaamde ‘mirakelbes’. Deze bes verandert elke zure smaak in een zoete smaak.

 Er bestaan ook nieuwe producten die worden voorgesteld als nieuwe zoetstof, maar eigenlijk combinaties van verschillende zoetstoffen zijn. Die mengsels of ‘blends’ combineren over het algemeen laagcalorische zoetstoffen en polyolen, waardoor het mogelijk is om zowel qua zoetkracht als qua poedervolume de eigenschappen van suiker te benaderen.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?