DOE DE TEST!

Cyclamaat (E952)

Cyclamaat is 30 tot 50x zoeter dan suiker (sacharose) en levert geen calorieën. Het is in 1937 in de V.S. ontdekt als zoetstof en ondertussen in meer dan 50 landen goedgekeurd. Het is een calciumzout van cyclaamzuur.

cyclamate-E952-cyclamaat

Cyclamaat wordt maar voor een klein deel opgenomen door het lichaam en onveranderd uitgescheiden via de nieren. Het overgrote deel verlaat het lichaam onveranderd met de ontlasting.

Bij sommige mensen (circa 7-11%) wordt een deel van het zoetstof in de darmen door darmbacteriën omgezet tot cyclohexylamine. De hoeveelheid cyclohexylamine die wordt omgezet en door het lichaam wordt opgenomen, varieert van persoon tot persoon. De ADI ervan is daarom vastgesteld op basis van veiligheidsbeoordeling van cyclohexylamine. Daarbij is uitgegaan van de maximale hoeveelheid cyclohexylamine die wordt omgezet en opgenomen door de kleine groep mensen die cyclamaat kunnen omzetten.

Veiligheid en gezondheid

De veiligheid van cyclamaat en cyclohexylamine is uitgebreid onderzocht en geëvalueerd door diverse onafhankelijke wetenschappelijke instanties, o.a. door SCF en JECFA. De SCF heeft de veiligheid van deze zoetstof beoordeeld in 1985, 1988, 1991 en 1995. Hieruit komt naar voren dat niet zozeer een bovengrens moest worden vastgesteld maar voor cyclohexylamine. Vastgesteld is dat cyclohexylamine geen gezondheidsrisico’s met zich mee brengt bij een ADI van 7 mg/kg lichaamsgewicht per dag.

Het gebruik van cyclamaat is niet alleen in de Europese Unie toegestaan, maar ook in meer dan 50 andere landen. Cyclamaat heeft geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline en/of bloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici.

ADI

De ADI voor cyclamaat is door de Scientific Committee on Food (SCF, de voorloper van de EFSA) in 1995 voorlopig vastgesteld op 11 mg/kg lichaamsgewicht per dag. In 2000 is de definitieve ADI van cyclamaat door de SCF vastgesteld op 7 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Deze definitieve ADI is lager dan de voorlopige ADI omdat nieuw onderzoek aantoonde dat bij mensen die cyclamaat omzetten in cyclohexylamine (7-11%) er een grote spreiding is in de mate van omzetting.

Met de zoetstoffencheck op deze website kun je nagaan wat de vastgestelde ADI in de praktijk betekent.

In welke voedingsmiddelen

Cyclamaat wordt o.a. toegepast in frisdranken, sportdranken, zuivelproducten, ontbijtgranen, confituur, desserts, koek, chocolade, sauzen en tabletjes.

Toepassingsmogelijkheden

Bij hoge concentraties heeft cyclamaat een bittere nasmaak. Het lost goed op en is stabiel onder de meeste condities. Het is bestand tegen koken, bakken en braden en kan daardoor breed worden toegepast. Het versterkt de smaak van fruit en fruitproducten. Cyclamaat wordt vaak gebruikt in combinatie met sacharine.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?