DOE DE TEST!

Rapadura

Rapadura of muscovado is afkomstig uit suikerriet. Het sap wordt uit de plant gehaald en door verwarming verdampt. De harde pasta die ontstaat, wordt vervolgens geraspt.

rapadura-edulcorants-zoetstoffen

Hoe wordt rapadura gemaakt?

Er is ongeveer 10 liter sap nodig voor 1 kilo van deze ‘integrale’ suiker. In tegenstelling tot rietsuiker is deze suiker niet geraffineerd. We spreken daarom ook van ‘ruwe’ rietsuiker. De mineralen en sporenelementen van het suikerriet zitten er bijgevolg nog in, maar de werkelijke hoeveelheid die je daarvan binnenkrijgt bij een gematigd gebruik van rapadura, is laag. Het hoofdbestanddeel is immers hetzelfde als bij gewone suiker, namelijk sacharose.

Hoe ziet rapadura eruit?

Rapadura ziet eruit als grof poeder en heeft een uitgesproken karamel- tot zelfs zoethoutsmaak, waardoor het niet altijd geschikt is om geraffineerde suiker te vervangen in alle mogelijke bereidingen. Het caloriegehalte is praktisch even hoog als dat van geraffineerde suiker en ook de glycemische index is vergelijkbaar, wat niet verwonderlijk is als je weet dat rapadura 95% suikers bevat (saccharose).

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?