DOE DE TEST!

Laagcalorisch

Laagcalorische zoetstoffen geven al in hele kleine hoeveelheden een zoete smaak. Hun calorische waarde is dan ook verwaarloosbaar.

Laagcalorische of intensieve zoetstoffen worden zo genoemd omdat je er maar erg weinig van nodig hebt om de gewenste zoetheid te verkrijgen. Ze hebben met andere woorden een hoge zoetkracht. Vaak is die minstens 200 keer sterker dan die van suiker, waardoor je er dus minstens 200 keer kleinere hoeveelheden van nodig hebt. Hoewel sommige soorten wel calorieën bevatten, is hun werkelijke calorische waarde zo laag dat ze verwaarloosbaar is.

Toegestane laagcalorische zoetstoffen in Europa

Sacharine is de oudste laagcalorische zoetstof en werd ontdekt in 1979. In de loop der jaren zijn verschillende andere zoetstoffen ontdekt, onderzocht en goedgekeurd. Net zoals alle levensmiddelenadditieven – de groep waartoe ze behoren – moeten laagcalorische zoetstoffen een strenge evaluatie ondergaan voordat ze op de markt mogen worden gebracht, om de gebruiksveiligheid te garanderen.

In de Europese Unie zijn momenteel tien laagcalorische zoetstoffen toegestaan:

Wil je alles over E-nummers weten in één oogopslag? Ontdek onze infografiek.

Natuurlijk of kunstmatig, wat is het verschil?

Veel zoetstoffen worden verkregen na transformatie door de mens, en zijn dus kunstmatig. Enkele zijn echter van natuurlijke oorsprong, zoals zoetstof op basis van stevia. Sommige consumenten vinden stoffen van natuurlijke oorsprong veiliger dan kunstmatige stoffen. In werkelijkheid zegt het natuurlijke of kunstmatige karakter van een stof niets over de effecten ervan op het lichaam. Of ze nu natuurlijk of kunstmatig zijn, alle zoetstoffen moeten voldoen aan dezelfde veiligheidscriteria.

Lees ook: ‘Natuurlijk’ is niet per definitie een garantie voor veiligheid!

Wat gebeurt er met laagcalorische zoetstoffen in ons lichaam?

Na de inname legt elke laagcalorische zoetstof zijn eigen weg af in ons lichaam. Dat traject is bekend en bestudeerd om een veilig gebruik van de zoetstof te garanderen. Laagcalorische zoetstoffen blijven niet in het lichaam achter. Ze worden uitgescheiden in intacte vorm of na omzetting. Aspartaam bijvoorbeeld wordt omgezet in drie bijproducten, die we ook via onze voeding binnenkrijgen. Acesulfaam wordt dan weer niet omgezet en verlaat het lichaam snel via de nieren, zonder enige wijziging.

Bekijk de infografiek: Wat gebeurt er met zoetstoffen in ons lichaam?

Wat is het nut van zoetstoffen?

Dankzij laagcalorische zoetstoffen kun je toch genieten van een zoete smaak, zonder de calorie-inname van suiker en zonder het effect van suiker op de glycemie. Wanneer laagcalorische zoetstoffen worden gebruikt als suikervervanger, zijn ze een interessant hulpmiddel om de calorie-inname te verminderen en dus het lichaamsgewicht onder controle te houden, en om stijgingen van de glycemie te beperken, wat vooral interessant is bij diabetes.

Lees ook: Hoe kunnen zoetstoffen mij helpen mijn ideale gewicht te behalen?

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat laagcalorische zoetstoffen nuttig kunnen blijken om de eetdrang beter onder controle te houden. Sterker nog: frequente gebruikers van laagcalorische zoetstoffen beschouwen het als een aangename manier om een afslankdoel te bereiken.

Waarom worden in één product verschillende zoetstoffen gebruikt?

Zoetstoffen worden vaak gecombineerd gebruikt in voedingsmiddelen en dranken om een zo lekker mogelijke smaak te krijgen. Deze combinaties versterken de onderlinge zoetheid, waardoor de benodigde hoeveelheid nog kleiner is. Voorbeelden van vaak gebruikte laagcalorische zoetstoffen zijn aspartaam, cyclamaat, sacharine en sucralose. Er zijn echter nog veel andere soorten, die elk hun specifieke eigenschappen hebben.

Het etiket van een product dat gezoet is met zoetstoffen, vermeldt altijd de gebruikte stof.

Veranderen zoetstoffen de darmmicrobiota?

Dat suggereerden sommige onderzoeken bij muizen die megadosissen zoetstoffen toegediend kregen. Meer recent onderzoek toont echter aan dat de effecten van laagcalorische zoetstoffen op het intestinale ecosysteem verwaarloosbaar zijn, en dat ze veilig zijn zolang ze binnen de vastgelegde ADI worden geconsumeerd.

Lees meer over dit onderwerp: Zoetstoffen niet schadelijk voor de darmmicrobiota

Mijn zoetstoffenconsumptie

Wil je weten of jouw zoetstoffenconsumptie veilig is? Doe onze Zoetstoffentest! Deze test is gebaseerd op de werkelijke hoeveelheid zoetstoffen in de verschillende producten op de markt. Zo kun je eenvoudig checken of je consumptie van zoetstoffen onder de ADI blijft.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?