DOE DE TEST!

Acesulfaam-K (E950)

Acesulfaam-K (of kalium acesulfaam) is ongeveer 200x zoeter dan suiker (sacharose) en levert geen calorieën.

Het is een organisch zout dat in 1967 in Duitsland werd ontdekt. Inmiddels wordt acesulfaam-K in meer dan 100 landen over de hele wereld gebruikt, zoals in de V.S., Japan, Zwitserland, Noorwegen, Canada, Australië. Acesulfaam-K wordt niet omgezet of opgeslagen in het lichaam. Het lost goed op in water, wordt snel geabsorbeerd en verlaat het lichaam onveranderd, via de nieren.

Veiligheid en gezondheid

Op basis van talloze wetenschappelijke studies hebben nationale en internationale onafhankelijke instanties (o.a. de European Scientific Committee on Food (SCF), de voorloper van EFSA, de huidige Europese instantie die de Europese voedselveiligheid controleert en de Joint Expert Committee on Food Additives van de WHO (JECFA) vastgesteld dat acesulfaam-K veilig is voor menselijke consumptie. Acesulfaam-K heeft geen nadelig effect op het gebit en geen invloed op insuline en/of bloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici.

ADI

In Europa is de ADI voor acesulfaam-K door het Scientific Committee on Food (SCF) vastgesteld op 9 mg/kg lichaamsgewicht per dag (SCF, 1985, 1991 en 2000). Met de zoetstoffencheck op deze website kun je nagaan wat dit in de praktijk betekent.

In welke voedingsmiddelen

Acesulfaam-K wordt gebruikt in tal van frisdranken, fruitdranken, siropen, zuiveldranken, desserts, ijs, gebak, snoep, sauzen en tafelzoetjes.

Toepassingsmogelijkheden

Acesulfaam-K is hittebestendig tot 200 °C en is daardoor ook geschikt om mee te bakken of koken. Het is stabiel tijdens de bereiding (koken, bakken, braden ed.) en opslag en het kan worden ingevroren. Bij toevoeging aan zure producten kan het iets aan zoetkracht verliezen. Het heeft bij hoge concentraties een wat bittere nasmaak. Daarom wordt het vaak in combinatie met andere zoetstoffen toegepast.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?