DOE DE TEST!

Ahornsiroop

Ahornsiroop wordt verkregen door indikking van het sap dat wordt afgetapt van bepaalde soorten esdoorns. Het wordt zeer veel gebruikt in Québec, dat alleen al instaat voor bijna 70% van de wereldwijde productie.

sirop-erable-ahornsiroop

Hoe wordt ahornsiroop gemaakt ?

Voor één liter siroop is ongeveer 40 liter sap nodig. Ahornsiroop bestaat voor 68% uit koolhydraten, waarvan 80% sacharose of suiker. Er bestaan varianten die nog geconcentreerder aan suikers zijn, zoals ‘tire’ (83 à 86% suikers), ‘ahornboter’ (86 à 87% suikers) en ‘ahornsuiker’, die er meer dan 87% bevat.

Ahornsiroop bevat diverse voedingsstoffen, zoals mangaan en zink, maar je zou er aanzienlijke hoeveelheden van moeten eten opdat die een echt nutritioneel voordeel zouden leveren. Recente onderzoeken focussen meer op de aanwezigheid van bepaalde fenolbestanddelen, die mogelijk interessante (antioxidante, antimutagene …) effecten zouden hebben, maar het is nog wachten op bevestiging. Ahornsiroop kan witte suiker in tal van bereidingen vervangen, waarbij wel rekening moet worden gehouden met de meer uitgesproken smaak, de hogere kostprijs en het feit dat de siroop uiteindelijk ook voornamelijk sacharose bevat.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?