DOE DE TEST!

Sorbitol (E420)

Sorbitol heeft een zoetende kracht van 0,5 tot 0,6 keer die van gewone suiker of sucrose. De stof werd ontdekt in 1872 en komt van nature voor in fruit. De naam is afgeleid van de lijsterbes (Sorbus).

sorbitol-E420-edulcorants-zoetstoffen

Sorbitol wordt langzaam gemetaboliseerd in het lichaam, op dezelfde manier als glucose, maar levert minder calorieën (2,4 kcal/g). In veel voedingsproducten vinden we de stof terug in de vorm van siroop.

Deze zoetstof werd goedgekeurd in 1963 door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA).

In welke voedingswaren?

Sorbitol kan worden gebruikt in snoepgoed, kauwgom, confituur en desserts.

Gebruiksmogelijkheden van sorbitol

Dit polyol is zeer fris van smaak in de mond en heeft de eigenschap dat het water zeer goed vasthoudt, waardoor het veel voedingsproducten een zeer smeuïge textuur kan geven. Sorbitol is ook zeer goed oplosbaar in water. Daarnaast is de zoetstof een stabilisator en helpt deze de houdbaarheid van voedingsproducten, met name gebak, te verlengen.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?