DOE DE TEST!

Minder suiker

Minder suiker eten betekent niet – zoals men vaak denkt – minder genieten van het eten. Integendeel! Minder suiker is niet onoverkomelijk voor onze smaakpapillen en is ook goed voor onze gezondheid. En wordt nog gemakkelijker en even lekker als je zoetstoffen gaat gebruiken, als je de juiste keuze maakt bij het koken.

cropped-zoetstoffen-helpe-calorie-inname-verminderen.jpg

De inname van suikers terugbrengen naar minder dan 10% van de totale energiebehoefte

In 2015 alerteerde de WHO (World Health Organisation) over de noodzaak om de inname van suikers te beperken bij volwassenen en kinderen. Deze aanbevelingen berustten op een analyse van de recentste wetenschappelijke onderzoeken op dat gebied. De gegevens van de WHO tonen aan dat volwassenen die minder suiker gebruiken, slanker zijn en dat een verhoging van de inname van suikers in de voeding aanleiding geeft tot gewichtstoename. Bij kinderen gaat bovendien een hoge consumptie van gesuikerde dranken vaak gepaard met een verhoging van het risico op overgewicht of obesitas als je ze vergelijkt met kinderen die er weinig van gebruiken. Dit is de reden waarom minder suiker wordt aangeraden binnen een gezond voedingspatroon.

Suikervrije, maar superlekkere recepten, het kan écht!

Het leven is niet altijd een feest … Waarom zou je dan die zoete pleziertjes die het dagelijkse leven aangenaam maken, aan je neus voorbij laten gaan? Een dessert is bijvoorbeeld een heerlijke afsluiter van een gezellige maaltijd met vrienden of familie. Een leuk (en lekker) moment waarvoor je met plezier een plaatsje houdt. Maar zelfs het dessert kan opnieuw worden uitgevonden om beter aan te sluiten bij onze levensstijl en de aanbevelingen om minder toegevoegde suikers en calorieën te eten. Minder suiker betekent echter niet minder smaak of minder plezier. Integendeel: prikkel je zintuigen en trakteer je smaakpapillen op een lekkere reis langs heerlijke en originele recepten waarin suiker voortreffelijk is vervangen door zoetstoffen. Die helpen om je calorie-inname te verkleinen en je eetdrang onder controle te houden. Op deze website vind je een heleboel recepten. Niet alleen voor desserts, maar ook voor voorgerechten, hoofdgerechten en drankjes, want toegevoegde suikers zitten overal in en zijn vaak verborgen. En nu snel de keuken in!

Veilige producten met veel voordelen

Laagcalorische zoetstoffen zijn niet enkel veilig, ze bieden ook een aantal voordelen die bevestigd zijn door experts. Ze helpen de energie-inname te beperken als ze energierijkere ingrediënten vervangen. Ze kunnen dus gewichtsverlies bevorderen als ze deel uitmaken van een afslankdieet in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Door de calorietoevoer van dranken te verminderen dragen ze bij tot de hydratatie. Ze kunnen een gunstig effect hebben op de verhoging van de suiker- en insulinespiegel na de maaltijd, zowel bij gezonde personen als bij diabetespatiënten. Tot slot hebben laagcalorische zoetstoffen een positief effect op de gezondheid van het gebit.

Hoe leidt suiker tot vet?

Suiker wordt – net als alle koolhydraten – verteerd en omgezet in glucose, de enige suiker die in het bloed terechtkomt. Maar waarom en hoe zet suiker zich om in vet? Een woordje uitleg.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?