Hoewel honing wordt gekenmerkt door de planten waaruit de nectar afkomstig is, is het geen plantaardig product. Honing is dus niet geschikt voor een vegetarisch of veganistisch eetpatroon, waarbij geen enkel product afkomstig uit het dierenrijk wordt gegeten.
De glycemische index van honing
De glycemische index varieert al naargelang de verhouding glucose, fructose en sacharose. Hij is vaak lager, maar kan ook even hoog of hoger zijn dan die van gewone suiker (sacharose). De vaste vorm bevat doorgaans meer glucose, dat de neiging heeft om te kristalliseren, en heeft een hogere glycemische index (80 voor millefleurhoning) dan de vloeibare vorm (32 voor acaciahoning), die doorgaans een hoger fructosegehalte heeft.
De zoetkracht van honing
Dit voedingsmiddel bevat ongeveer 78 à 80% suikers, maar aangezien de zoetkracht iets hoger ligt dan bij suiker, kan het in kleinere hoeveelheden worden gebruikt. Honing bevat tal van vitaminen, mineralen en sporenelementen, maar de aangeleverde hoeveelheden blijven minimaal bij een redelijke honingconsumptie. Honing bevat tal van mogelijk interessante stoffen (natuurlijke antibiotische factoren, antioxidanten …), maar de echte effecten van die bestanddelen op onze gezondheid zijn nog niet duidelijk vastgesteld.