DOE DE TEST!

Dadelstroop

Dadelstroop is heel courant in Israël, maar is in Europa moeilijker te vinden. Deze stroop lijkt op gesmolten vloeibare honing met de smaak van dadels, en wordt soms onjuist ‘dadelhoning’ genoemd.

sirop-dattes-dadelstroop

Deze dadelstroop wordt verkregen door in water gemixte dadels te koken tot een pasta. Die wordt vervolgens geperst en gefilterd, en tot slot door verdamping ingedikt. Zo ontstaat een stroop die ongeveer 75% suikers bevat.

Samenstelling van dadelstroop

Zoals bij andere vruchtenstropen (denk aan Luikse stroop, gemaakt op basis van appels en peren) zijn de aanwezige suikers afkomstig uit de suikers die van nature in het fruit zitten. Wel zal de sacharose of vruchtensuiker worden omgezet in de twee suikers waaruit die bestaat, namelijk glucose en fructose, ook wel invertsuiker genoemd. Dadelstroop bevat dus hoofdzakelijk glucose en fructose in vergelijkbare verhoudingen, en slechts sporen van sacharose. Let op: hoewel dadels vezelrijke vruchten zijn, bevat dadelstroop praktisch geen vezels meer, want die zijn verloren gegaan tijdens de filtering.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?