DOE DE TEST!

Neohesperidine DC (E959)

Neohesperidine DC is ca. 400 tot 600x zoeter dan gewone suiker’ (sacharose). Het levert 2 kcal/gram aan energie, maar doordat er zo weinig van nodig is, is de energieaanbreng te verwaarlozen.

neohesperidine-DC-E959-edulcorants-zoetstoffen

Neohesperidine DC is ontdekt in de jaren 60 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten, toen men op zoek was naar een methode om de bitterheid van bepaalde sinaasappels te verminderen. Door behandeling van sinaasappelschillen met een basische stof (loog) bleek de bittere stof uit de schil van sinaasappels, neohesperidine, omgezet te worden in een hele zoete stof: neohesperidine dihydrochalcon. Dit wordt afgekort tot neohesperidine DC.

Deze zoete stof wordt na consumptie niet of nauwelijks opgenomen in het lichaam en wordt grotendeels onveranderd uitgescheiden door het lichaam. Een klein deel ervan wordt door de darmbacteriën omgezet in afbraakproducten die vergelijkbaar zijn met andere afbraakproducten uit onze voeding.

Veiligheid en gezondheid

De Scientific Committee on Food (SCF) van de Europese Commissie heeft neohesperidine DC in 1988 beoordeeld en goedgekeurd. Neohesperidine DC heeft geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline en/ofbloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici.

ADI

De ADI in Europa is door de Scientific Committee on Food (SCF, voorloper van de EFSA) in 1988 vastgesteld op 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Met de zoetstoffencheck op deze website kun je nagaan wat dit in de praktijk betekent.

In welke voedingsmiddelen

Neohesperidine DC wordt, meestal in combinatie met andere zoetstoffen gebruikt in o.a. kauwgom, snoepgoed, frisdranken, zuivelproducten, ijs en desserts.

Toepassingsmogelijkheden

Neohesperidine DC heeft een drop- of munt achtige bijsmaak, die lang aanhoudt. Daarom wordt het niet zo veel gebruikt en meestal in combinatie met andere zoetstoffen. Het heeft in kleine hoeveelheden een gunstig effect op de smaak van voedingsmiddelen. Neohesperidine DC kan goed tegen verhitting en kan dus worden gebruikt bij koken en bakken en in producten die gesteriliseerd of gepasteuriseerd worden.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?