DOE DE TEST!

Tagatose

Tagatose heeft iets minder zoetende kracht dan suiker (sucrose), maar ook een lagere caloriewaarde (1,5 kcal/g versus 4 kcal/g). Deze zoetstof werd ontdekt in 1926 en wordt verkregen uit lactose of melksuiker.

tagatose-edulcorants-zoetstoffen

Tagatose ontstaat door de reactie van enzymatische hydrolyse van melksuiker, gevolgd door isomerisatie. De lactose valt uiteen in twee verschillende suikers: glucose en galactose. Die laatste suiker wordt vervolgens door isomerisatie onder toevoeging van calciumhydroxide omgezet in D-tagatose, de rechtsdraaiende vorm die doorgaans tagatose wordt genoemd.

Slechts ongeveer 20% van deze zoetstof die het lichaam binnenkrijgt, wordt opgenomen en vervolgens gemetaboliseerd, hoofdzakelijk door de lever. Het niet-opgenomen deel gaat naar de dikke darm, waar die een prebiotisch effect zou uitoefenen, met andere woorden een gunstig effect zou hebben op de darmflora of microbiota door de groei van lactobacillen en bifidobacteriën te stimuleren.

Veiligheid en gezondheid

In 2000 werd tagatose door de FDA goedgekeurd als zoetstof, en daarna als voedingssupplement door verschillende landen en door de deskundigen van het Gezamenlijk Comité voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA).

De iname ervan leidt niet tot een verhoging van de glykemische en insulinerespons, is geschikt voor diabetici en is niet cariogeen (EAV).

ADI

Er is geen Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) voor dit polyol vastgelegd; tagatose wordt inderdaad niet als additief beschouwd binnen de Europese Unie maar wel als een ingrediënt.

In welke voedingswaren?

Tagatose kan worden gebruikt in frisdranken, kauwgom, snoepgoed, desserts, koekjes en poeders voor instantbereidingen.

Gebruiksmogelijkheden van tagatose

Deze bulkzoetstof kan zowel koud als warm worden gebruikt, want het is goed warmtebestendig en karamelliseert sneller dan gewone suiker. De stof wordt doorgaans gecombineerd met andere zoetstoffen tot een poeder dat suiker kan vervangen in tal van zoete en hartige gerechten. De smaak ligt zeer dicht bij die van gewone suiker.

De essentie over tagatose

Recepten met tagatose:

Winterse thee met rooibos

Een heerlijk winters drankje op basis van rooibos (een infusie) die niet bitter wordt maar kruidig, fris en fruitig smaakt. Een hemelse combinatie met appel, appelsien en gember. Een drankje dat zowel warm als koud geserveerd kan worden. Jong en oud zijn er dol op!

Lees meer

Scones met blauwe bessen

De Britse scones kunnen niet ontbreken op een klassieke high tea tafel, met hun boterzachte en kruimelige textuur zijn ze bij velen een favoriet. Deze versie zonder toegevoegde suikers is gevuld met blauwe bessen en moet daar zeker niet voor onderdoen en is ook de perfecte showstopper op je volgende brunch of theekransje!

Lees meer

Mini donuts met frambozen frosting

Donuts hebben de reputatie enorm lekker te zijn, maar ook heel vet- en suikerrijk. Daarom zal je blij zijn te horen dat deze donuts niet met suiker, maar met zoetstof werden gemaakt. Bovendien bakken we ze in de oven in plaats van in olie. Vergeet zeker de frambozen frosting niet bovenop. Die maakt het volledig af!

Lees meer

Pindakaas brownies

Je gasten zullen het nooit geloven: deze heerlijke brownies zonder toegevoegde suikers van Kokerellen zijn gewoon onweerstaanbaar. Ze hebben alles van een klassieke brownie: de perfecte ratio tussen cake en fudge, een heerlijke volle chocoladesmaak met speciaal tintje dankzij de pindakaas.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?