DOE DE TEST!

Andere polyolen

Bij de bulkzoetstoffen hoort mannitol, een zoetstof die 0,7 keer de zoetende kracht van sucrose heeft. We vinden de stof terug in planten, vooral in zeewieren en paddenstoelen.

mannitol-E421-edulcorants-zoetstoffen

Mannitol werd ontdekt in 1964 en wordt industrieel geproduceerd door hydrogenatie van een fructose, die eerst wordt gemaakt uit zetmeel door de inwerking van micro-organismen. Het werd in 1965 goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA).

In welke voedingswaren?

Deze zoetstof vinden we terug in snoepgoed, desserts, bakkersproducten, bereidingen voor zuigelingen en voeding voor zuigelingen en peuters.

Gebruiksmogelijkheden van mannitol

Het is zacht van smaak en heeft geen nasmaak. Daardoor kan de stof worden gebruikt in tal van culinaire bereidingen. Het wordt vaak gecombineerd met natriumbicarbonaat, omdat het voedingsproducten snel zuur maakt. De verfrissende smaak wordt zeer vaak ingezet bij het maken van snoepgoed.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?