DOE DE TEST!

COVID-19: stop de misvattingen!

Niet alleen het coronavirus zelf doet de ronde, ook verkeerde informatie over het virus is een echte plaag. De WGO heeft zonet een update gegeven over ‘fake news’ met betrekking tot COVID-19. Hierna volgen enkele fragmenten.

covid19-idees-recues

Kunnen vitamine- en mineralensupplementen COVID-19 genezen?

Bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine D en C en zink, zijn essentieel voor de goede werking van het immuunsysteem. We hebben ze dus nodig en krijgen ze in de eerste plaats uit een evenwichtige voeding. Als dat niet voldoende is, kunnen we supplementen innemen. De WGO benadrukt echter dat er op dit moment geen richtlijnen zijn voor het gebruik van supplementen met microvoedingsstoffen als behandeling voor COVID-19.

Kan ik tijdens het sporten een masker dragen?

De WGO raadt aan om tijdens het sporten GEEN masker te dragen. Waarom? Omdat een masker ertoe kan leiden dat je minder gemakkelijk kunt ademen. Als je zweet, wordt het masker sneller vochtig, waardoor het minder gemakkelijk de ademhaling doorlaat. Bovendien stimuleert vocht ook de ontwikkeling van micro-organismen. Volgens de WGO is de belangrijkste maatregel dat je tijdens het sporten de nodige afstand met andere mensen bewaart.

Helpt pikant eten helpt bij de bestrijding van COVID-19?

Net zoals pepers geen bacteriële infecties kunnen voorkomen, genezen of voorkomen ze ook COVID-19 niet. De WGO benadrukt dat een evenwichtige voeding, een goede hydratatie, regelmatige lichaamsbeweging en een goede slaapkwaliteit bijdragen aan een goede algemene gezondheid, en dat je jezelf het beste kunt beschermen tegen het nieuwe coronavirus door afstand te houden en regelmatig grondig je handen te wassen.

Beschermt alcohol drinken tegen COVID-19?

Absoluut niet! De WGO is hier zeer duidelijk over: niet alleen biedt alcohol geen bescherming tegen COVID-19, een frequente of overmatige consumptie van alcohol kan de gezondheidsrisico’s bovendien net verhogen.

Helpt knoflook eten een infectie met het nieuwe coronavirus te voorkomen?

Knoflook bevat verbindingen die een zekere antimicrobiële werking hebben. Volgens de WGO is er echter in de huidige epidemie geen enkel bewijs dat de consumptie van knoflook mensen zou beschermen tegen het nieuwe coronavirus.

Referentie : WGO. Het nieuwe coronavirus (2019-nCoV): advies voor het grote publiek – Roep de misvattingen een halt toe. Geraadpleegd op 17/11/2020.