DOE DE TEST!

Drinken waar je zin in hebt… en wat je nodig hebt

Drinken is absoluut noodzakelijk om het watergehalte in je lichaam op peil te houden. Elke drank draagt bij tot die wateraanvoer, maar alleen water zelf is echt levensnoodzakelijk.

boire-selon-envies-besoins-drinken-wat-je-nodig-hebt

We drinken echter ook graag andere dranken, omdat het prettig is en lekker. Die afwisseling is trouwens gunstig voor de algemene inname van vloeistoffen, zo blijkt uit de verschillende Belgische Voedselconsumptiepeilingen.

Een zoete smaak in voedingswaren en dranken vinden we lekker, maar als die afkomstig is van suiker gaat die onvermijdelijk gepaard met een calorie-inname (4 kcal per gram suiker, ongeacht het type suiker: glucose, fructose, sacharose …). Het is dus belangrijk om je consumptie van toegevoegde suikers in voedingswaren en dranken onder controle te houden en af te stemmen op je energiebehoeften, en om de vastgelegde drempelwaarde van 10% van je totale energie-inname niet te overschrijden (voor een weinig actieve volwassen vrouw die 2000 kcal per dag nodig heeft, komt dat overeen met 50 gram toegevoegde suikers per dag).

Tegenwoordig is een uitgebreid assortiment van dranken verkrijgbaar om te kunnen genieten van een zoete smaak, weliswaar met een zeer wisselend suiker- en caloriegehalte. Dankzij het gebruik van laagcalorische zoetstoffen is het nu mogelijk om dranken te maken met een lager of zelfs helemaal geen suikergehalte. Vermeldingen zoals ‘light’ en ‘minder zoet’ mogen wettelijk worden toegepast vanaf het moment dat het suiker- of caloriegehalte van een drank is verlaagd met minstens 30% in vergelijking met de referentiedrank. De meeste dranken die zichzelf ‘light’ of ‘zero’ noemen, bevatten zelfs helemaal geen toegevoegde suiker. De mogelijkheid om toegevoegde suikers volledig te vervangen maakt van dranken de enige categorie die een 0-calorie alternatief heeft.

Het etiket lezen is de eenvoudigste manier om dat uit te vinden en het suiker- en caloriegehalte van de drank in kwestie te kennen. Zo kun je een geïnformeerde keuze maken die is afgestemd op jouw behoeften.

 

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?