DOE DE TEST!

Gezond gebit

Laagcalorische zoetstoffen zijn tandvriendelijk en helpen om het gebit gezond te houden omdat zij door de mondbacteriën niet kunnen worden omgezet in zuren.

santé-dents-gezond-gebit-edulcorants-zoetstoffen

Het gebit gezond houden

Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën zetten suiker en zetmeel om in zuren. Zo’n zuurstoot kan het tandglazuur aantasten en hierdoor ontstaan op den duur gaatjes. Laagcalorische zoetstoffen zijn tandvriendelijk en helpen om het gebit gezond te houden omdat zij door de mondbacteriën niet kunnen worden omgezet in zuren.

Zuren en tanderosie

Ook tanderosie is een bedreiging voor het gebit. Tanderosie is het langzamerhand oplossen van het tandglazuur door de inwerking van zuren. Deze zuren zijn voornamelijk afkomstig uit voedingsmiddelen, bv. frisdranken, snoepgoed, fruit en de producten die van dat fruit worden gemaakt. Daarbij gaat het niet alleen om hoeveel zure producten je eet en drinkt, maar ook om hoe vaak je zure producten eet en drinkt en hoe lang je die in je mond houdt. Bijna alle dranken (behalve water, melk, koffie en gewone thee) bevatten zuren. Ook een product dat niet zuur smaakt, kan zuren bevatten. Snoepgoed, frisdrank en sap dat is gezoet met zoetstoffen bevat evenveel zuur als snoepgoed, frisdrank en sap dat is gezoet met suiker. Ook het door de zuren veroorzaakte effect op tanderosie is dus hetzelfde. De kans dat zich tanderosie ontwikkelt is complex en heeft niet alleen met voeding te maken. Ook andere factoren, zoals tandenknarsen en medicijngebruik, spelen een rol. (El Aidi, 2011)

Advies

Het nadelige effect van zuren op tanderosie is ook afhankelijk van je eigen eet- en drinkgedrag. Het verbond van Vlaamse tandartsen adviseert om het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot 5, nl. 3 hoofdmaaltijden en 2 tussenmaaltijden per dag en om zure producten zo kort mogelijk in de mond te houden alvorens ze door te slikken.

Voor meer tips voor een gezond gebit: zie glimlachen.be

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?