DOE DE TEST!

Honger en verzadiging

Het effect van laagcalorische zoetstoffen op het systeem van honger en verzadiging is nog volop onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.

faim-satiete-honger-verzadiging

In de 80-er jaren verschenen er studies waaruit naar voren kwam dat mensen die producten met zoetstoffen dronken meer honger hadden dan mensen die water dronken. Maar toen vervolgens werd onderzocht of zij ook daadwerkelijk meer aten, bleek dit niet het geval te zijn.

Een ander terrein van onderzoek is de invloed van zoetstoffen op de regelcentra voor honger en verzadiging die zich in de hersenen en in de maag en darmen bevinden. Deze centra regelen door middel van een ingenieus samenhangend systeem de manier waarop ons lichaam reageert op voedsel en hoe de energie vervolgens wordt opgeslagen of verbruikt.

Sindsdien zijn tal van onderzoeken uitgevoerd en is duidelijk gebleken dat zoetstoffen de eetlust niet verhogen en geen waarneembaar effect hebben op het verzadigingsgevoel. Dat is met name een van de conclusies van een consensusdocument dat werd opgesteld door een panel van experts (Gibson S et al. 2014). Het document vermeldt ook duidelijk dat laagcalorische zoetstoffen helpen om de energie-inname te beperken als ze energierijkere ingrediënten vervangen.

Ontdek hier nog meer info over deze consensus!

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?