DOE DE TEST!

Waarom staan zoetstoffen niet in de voedingsaanbevelingen?

Hoewel ze de suikerinname helpen beperken, zijn laagcalorische zoetstoffen geen essentiële voedingsstoffen. Daarom zijn ze ook niet opgenomen in de voedingsaanbevelingen.

edulcorants-recommandations-nutritionnelles

Wat heeft ons lichaam nodig om te functioneren?

Om correct te functioneren, moet ons lichaam dagelijks een dertigtal voedingsstoffen binnenkrijgen: eiwitten, koolhydraten, vetzuren, vezels, vitamines en mineralen. Bovendien moeten we die in de juiste hoeveelheden aanleveren (afhankelijk van leeftijd, geslacht, activiteit …), niet te veel en niet te weinig. De precieze hoeveelheid die we dagelijks moeten innemen, is bepaald op basis van wetenschappelijk onderzoek en staat vermeld in de voedingsaanbevelingen van gezondheidsautoriteiten. Ze leggen ook eenmaximale hoeveelheid toegevoegde suikers op (meestal 10% van de totale energie-inname, ofwel 50 g per dag voor 2000 kcal).

Meer over toegevoegde suikers

Zijn zoetstoffen essentiële voedingsstoffen?

Neen. En precies daarom zijn ze niet opgenomen in de voedingsaanbevelingen. Als additieven zijn ze grondig bestudeerd voordat ze op de markt werden toegelaten. In Europa gebeurt dat door de EFSA (European Food Safety Authority). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid legt meer bepaald voor elk additief een maximale limiet op, die niet mag worden overschreden (de Aanvaardbare Dagelijkse Inname of ADI) om een perfecte gebruiksveiligheid te garanderen.

Ontdek hoe de ADI garant staat voor een veilig gebruik

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?