Terug naar lijst

Wat betekent het suikergehalte op de etiketten van levensmiddelen?

Deze vermelding verwijst naar het gehalte aan totale suikers, namelijk de van nature aanwezige suikers en de toegevoegde suikers.

suikergehalte-etiket

Het suikergehalte moet verplicht vermeld staan op de voedingsetiketten van voorverpakte levensmiddelen. Er wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen de van nature aanwezige suikers  en de toegevoegde suikers.

Die zijn namelijk opgebouwd uit dezelfde moleculen. De voedingsaanbevelingen gaan echter over de toegevoegde suikers: hun inname ligt bij voorkeur niet hoger dan 10% van de totale energie-inname. Voor een referentiedag van 2000 kcal komt dat overeen met 50 gram suiker per dag, of iets meer dan 8 suikerklontjes.

Aanverwante vragen
Existe-t-il un risque de dépassement de la dose admissible ?

Is er risico op overschrijding van de toegestane dosis?

De hoeveelheid zoetstoffen die wordt gegeten en gedronken wordt in de gaten gehouden door de overheid. Als je een verantwoord voedingspatroon hebt, hoef je je daarom geen zorgen te maken dat je te veel zoetstoffen binnenkrijgt.

Qui surveille la sécurité des aliments et boissons en Europe ?

Wie waakt over de veiligheid van voedingswaren in Europa?

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid of EFSA (European Food Safety Authority) heeft van de Europese Commissie de opdracht gekregen om de risico’s te meten met betrekking tot de veiligheid van voedingswaren (en dranken) bestemd voor de voeding van de mens.