Terug naar lijst

FODMAPs dieet: mag ik zoetstoffen gebruiken?

Je hebt vast al eens gehoord van het FODMAPs dieet, een dieet voor personen met ernstige klachten van het prikkelbare darmsyndroom en waarbij andere therapieën niet hebben geholpen.

fodmap-dieet-voedingsmiddelen

Dankzij het vermijden van voedingsmiddelen, die zogenaamde ‘FODMAPs’ bevatten, kunnen klachten (zoals gasvorming en buikpijn) verminderen of zelfs volledig verdwijnen. Opvolging door een gezondheidsprofessional is weliswaar een must!

fodmap-definitie

Te vermijden voedingsmiddelen

  • fructo-oligosachariden: tarwe en afgeleiden, rogge en afgeleiden, ui, look, artisjok, banaan (groot), schorseneer, prei, asperge, koekjes…
  • galacto-oligosachariden: peulvruchten, gedroogde groenten, champignons
  • disachariden: melk en afgeleiden, room, sauzen en puree o.b.v. melkproducten, melkbrood…
  • monosachariden: honing, appels, peer, mango, kers, gedroogde vruchten, vruchtensap, confituur…

En zoetstoffen?

Laagcalorische zoetstoffen vormen geen enkel probleem bij het FODMAPs-dieet! Je mag ze dus zeker gebruiken tijdens het koken, en ook voedingsmiddelen en dranken consumeren, die zoetstoffen bevatten. Niettemin bevatten producten met polyolen (patisserie, chocolade…) FODMAPs, deze worden dan ook afgeraden bij het FODMAPs-dieet.

Aanverwante vragen
bittere-smaak-stevia

Hoe wordt een bittere nasmaak verwijderd?

Last van een bittere nasmaak bij gebruik van bepaalde zoetstoffen zoals stevia of cyclamaat? Door het combineren van zoetstoffen waaronder erythritol worden wrange of bittere smaken verhuld.

trendy-sugars-suikervrij

Zijn trendy suikers altijd suikervrij?

De hype van trendy suikers is in volle vaart. Je vindt ze tegenwoordig overal terug, zowel in recepten op het internet, in kookboeken en zelfs in gerechten in pop-up restaurants en cafés. Wat vaak vergeten wordt is dat ze wel degelijk suikers bevatten!