Terug naar lijst

FODMAPs dieet: mag ik zoetstoffen gebruiken?

Je hebt vast al eens gehoord van het FODMAPs dieet, een dieet voor personen met ernstige klachten van het prikkelbare darmsyndroom en waarbij andere therapieën niet hebben geholpen.

fodmap-dieet-voedingsmiddelen

Dankzij het vermijden van voedingsmiddelen, die zogenaamde ‘FODMAPs’ bevatten, kunnen klachten (zoals gasvorming en buikpijn) verminderen of zelfs volledig verdwijnen. Opvolging door een gezondheidsprofessional is weliswaar een must!

fodmap-definitie

Te vermijden voedingsmiddelen

  • fructo-oligosachariden: tarwe en afgeleiden, rogge en afgeleiden, ui, look, artisjok, banaan (groot), schorseneer, prei, asperge, koekjes…
  • galacto-oligosachariden: peulvruchten, gedroogde groenten, champignons
  • disachariden: melk en afgeleiden, room, sauzen en puree o.b.v. melkproducten, melkbrood…
  • monosachariden: honing, appels, peer, mango, kers, gedroogde vruchten, vruchtensap, confituur…

En zoetstoffen?

Laagcalorische zoetstoffen vormen geen enkel probleem bij het FODMAPs-dieet! Je mag ze dus zeker gebruiken tijdens het koken, en ook voedingsmiddelen en dranken consumeren, die zoetstoffen bevatten. Niettemin bevatten producten met polyolen (patisserie, chocolade…) FODMAPs, deze worden dan ook afgeraden bij het FODMAPs-dieet.

Aanverwante vragen
licht-eten-verzadigd

Verzadigd zijn ook bij een lichte maaltijd?

De resultaten van het onderzoek betreffende het verzadigend gevoel gelinkt met zoetstoffen zijn niet consequent. Bepaalde studies beweren dat zoetstoffen het hongergevoel vergroten, terwijl de meerderheid van het onderzoek aangeeft dat dit effect onbestaand is. Wat wel vastligt, is dat deze suikervervangers de energie- en suikerinname kunnen beperken. Zie hier 5 tips om jouw verzadiging te stimuleren.

zoetstoffen-in-cijfers

Zoetstoffen: hoe de weg vinden?

Op de markt zijn heel wat zoetstoffen beschikbaar, en vaak ook een combinatie van diverse zoetstoffen. Dit laatste zorgt ervoor dat een product verkregen wordt dat eenvoudig te gebruiken is, en waardoor vaak een 1:1 vervanging van suiker mogelijk is. Een overzicht.