DOE DE TEST!

FODMAPs dieet: mag ik zoetstoffen gebruiken?

Je hebt vast al eens gehoord van het FODMAPs dieet, een dieet voor personen met ernstige klachten van het prikkelbare darmsyndroom en waarbij andere therapieën niet hebben geholpen.

fodmap-dieet-voedingsmiddelen

Dankzij het vermijden van voedingsmiddelen, die zogenaamde ‘FODMAPs’ bevatten, kunnen klachten (zoals gasvorming en buikpijn) verminderen of zelfs volledig verdwijnen. Opvolging door een gezondheidsprofessional is weliswaar een must!

fodmap-definitie

Te vermijden voedingsmiddelen

  • fructo-oligosachariden: tarwe en afgeleiden, rogge en afgeleiden, ui, look, artisjok, banaan (groot), schorseneer, prei, asperge, koekjes…
  • galacto-oligosachariden: peulvruchten, gedroogde groenten, champignons
  • disachariden: melk en afgeleiden, room, sauzen en puree o.b.v. melkproducten, melkbrood…
  • monosachariden: honing, appels, peer, mango, kers, gedroogde vruchten, vruchtensap, confituur…

En zoetstoffen?

Laagcalorische zoetstoffen vormen geen enkel probleem bij het FODMAPs-dieet! Je mag ze dus zeker gebruiken tijdens het koken, en ook voedingsmiddelen en dranken consumeren, die zoetstoffen bevatten. Niettemin bevatten producten met polyolen (patisserie, chocolade…) FODMAPs, deze worden dan ook afgeraden bij het FODMAPs-dieet.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?