Terug naar lijst

Mogen jonge kinderen ook zoetstoffen eten en drinken?

Ja, maar daarbij moet je er wel op letten dat jonge kinderen, door hun lagere lichaamsgewicht, veel eerder de ADI bereiken dan volwassenen

Les édulcorants sont-ils sans danger pour les jeunes enfants ?

Een cijfervoorbeeld: een kind van 25 kg bereikt de ADI van bv. cyclamaat al bij het drinken van 0,7 liter frisdrank (ca. 3 glazen/dag). De meeste light frisdranken worden echter ook met andere zoetstoffen gezoet, waarbij de ADI minder snel wordt bereikt.

In de wetgeving is vastgelegd dat aan producten die speciaal op de markt worden gebracht voor kinderen tot 4 jaar, geen laagcalorische zoetstoffen mogen worden toegevoegd. Veel deskundigen zijn van mening dat het belangrijk is om jonge kinderen ook te laten wennen aan minder zoete smaken, bijvoorbeeld door ze (ook) water en thee zonder toegevoegde suiker en zoetstoffen te laten drinken.

Aanverwante vragen
Qui surveille la sécurité des aliments et boissons en Europe ?

Wie waakt over de veiligheid van voedingswaren in Europa?

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid of EFSA (European Food Safety Authority) heeft van de Europese Commissie de opdracht gekregen om de risico’s te meten met betrekking tot de veiligheid van voedingswaren (en dranken) bestemd voor de voeding van de mens.