Terug naar lijst

Zijn laagcalorische zoetstoffen veilig?

Ja, zoetstoffen mogen alleen in voedingsmiddelen worden gebruikt als duidelijk is dat ze veilig zijn.

Les édulcorants basses calories sont-ils sûrs ?

Daarom wordt van te voren grondig wetenschappelijk onderzoek naar de veiligheid van de stof uitgevoerd. Onafhankelijke wetenschappers stellen naar aanleiding van deze onderzoeksuitkomst de zogenaamde ADI vast. Dit is de hoeveelheid zoetstof die een mens elke dag z’n hele leven lang kan gebruiken zonder dat dit tot gezondheidsrisico’s leidt.

Om een extra veiligheidsmarge in te bouwen is de ADI een factor 100 lager vastgesteld dan de hoeveelheid die naar verwachting tot gezondheidsproblemen kan leiden. Door deze ingebouwde veiligheidsmarge is het geen probleem als de ADI incidenteel wordt overschreden.

Door gebruik te maken van de zoetstoffencheck op deze website kun je nagaan hoeveel van een bepaald product– gezoet met een specifieke laagcalorische zoetstof – kinderen en volwassenen maximaal kunnen gebruiken zonder de ADI te overschrijden. Bedenk daarbij dat producten vaak worden gezoet met een combinatie van zoetstoffen. Bij toepassing van meerdere zoetstoffen in één product wordt in de berekening uitgegaan van de zoetstof waarvan de ADI het snelst wordt bereikt.

Aanverwante vragen
licht-eten-verzadigd

Verzadigd zijn ook bij een lichte maaltijd?

De resultaten van het onderzoek betreffende het verzadigend gevoel gelinkt met zoetstoffen zijn niet consequent. Bepaalde studies beweren dat zoetstoffen het hongergevoel vergroten, terwijl de meerderheid van het onderzoek aangeeft dat dit effect onbestaand is. Wat wel vastligt, is dat deze suikervervangers de energie- en suikerinname kunnen beperken. Zie hier 5 tips om jouw verzadiging te stimuleren.