DOE DE TEST!

Lightdranken en zoetstoffen: een kwestie van doseren?

De maximale hoeveelheid lightdrank die je dagelijks zonder gezondheidsrisico’s mag drinken, is afhankelijk van zoetstoffengehalte van de drank en je lichaamsgewicht.

lightdrank-light-zoetstof-dosis

Voor alle laagcalorische zoetstoffen bepaalt de Europese wetgeving de maximale hoeveelheid (ADI) die je per dag zonder gezondheidsrisico’s mag consumeren, weergegeven per kilogram lichaamsgewicht.

  • ADI van aspartaam = max. 40 mg per kilogram lichaamsgewicht
    • dat betekent dat een volwassene van 60 kg zijn leven lang tot 2400 mg aspartaam per dag mag consumeren zonder zijn gezondheid in gevaar te brengen.
  • De maximale hoeveelheid die voedingsmiddelen mogen bevatten:
    • aspartaam in dranken is max. 600 mg per liter.

Stel dat een lightdrank de maximaal toegestane hoeveelheid aspartaam bevat (600 mg per liter), dan mag een persoon van 60 kg daar in theorie tot 4 liter per dag van drinken.

In werkelijkheid bevatten lightdranken gewoonlijk minder zoetstoffen dan de maximaal toegestane hoeveelheid, waardoor de veiligheidsmarge nog hoger ligt. Daarom is het belangrijk dat je geval per geval bekijkt. Wil je weten hoeveel zoetstoffen jij per dag binnenkrijgt? Doe de test.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?