Terug naar lijst

Mag je light- of zerodranken drinken als je borstvoeding geeft?

Ja, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens het geven van borstvoeding mag je light- of zerodranken drinken.

Peut-on consommer des boissons light/zéro lorsque l’on allaite son bébé ?

Light- of zerodranken zonder suikers bevatten een of meerdere toegestane laagcalorische zoetstoffen. Elke zoetstof heeft een strenge evaluatie doorstaan alvorens op de markt te worden gebracht. Als een zoetstof in specifieke omstandigheden niet mag worden gegeten (ingenomen), moet op de verpakking een duidelijke waarschuwing vermeld staan. Dat is bijvoorbeeld het geval voor personen met fenylketonurie, die geen aspartaam of andere bronnen van het aminozuur fenylalanine mogen consumeren. Light- of zerodranken en andere bronnen van laagcalorische zoetstoffen kunnen perfect worden gedronken tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding, weliswaar steeds binnen de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI). Volgens een studie van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid overschrijdt de geschatte dagelijkse inname voor sacharine, aspartaam, acesulfaam-K en sucralose de aanvaardbare dagelijkse inname niet, zelfs niet bij grootverbruikers van die stoffen. Met de Zoetstoffentest kun je controleren of jouw zoetstoffenverbruik binnen de ADI ligt.

Aanverwante vragen
fodmap-dieet-voedingsmiddelen

FODMAPs dieet: mag ik zoetstoffen gebruiken?

Je hebt vast al eens gehoord van het FODMAPs dieet, een dieet voor personen met ernstige klachten van het prikkelbare darmsyndroom en waarbij andere therapieën niet hebben geholpen.

gezonde-voeding-bij-diabetes

Is enkel suiker belangrijk bij diabetes?

Het is een shock wanneer je de diagnose krijgt van diabetes, of suikerziekte, en het kan best een grote impact hebben op je leven… Gelukkig is de wetenschap al zo gevorderd dat er voldoende elementen bestaan om de situatie onder controle te houden.