DOE DE TEST!

Is er risico op overschrijding van de toegestane dosis?

De hoeveelheid zoetstoffen die wordt gegeten en gedronken wordt in de gaten gehouden door de overheid. Als je een verantwoord voedingspatroon hebt, hoef je je daarom geen zorgen te maken dat je te veel zoetstoffen binnenkrijgt.

Existe-t-il un risque de dépassement de la dose admissible ?

Is er een risico dat we te veel binnenkrijgen omdat in steeds meer producten zoetstoffen zitten? In België voerde het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid in opdracht van de Belgische overheid, een studie uit naar de inname van zoetstoffen door de Belgische bevolking.

In hun rapport van 2011 dat aansluitend gepubliceerd werd, besluit dit onafhankelijk wetenschappelijk instituut dat de Belgische bevolking geen risico loopt op een te hoge inname. Op deze pagina kan ook het volledige rapport teruggevonden worden.

Om de veiligheid voor de consument voorop te zetten wordt in de “Aanvaardbare Dagelijkse Inname” in ieder geval ook een ‘veiligheidsmarge’ ingebouwd en is de ADI met nog eens een factor 100 lager vastgesteld dan de hoeveelheid die naar verwachting tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Bovendien wordt door de overheid de hoeveelheid zoetstof die aan bepaalde levensmiddelen mag worden toegevoegd naar beneden toe bijgesteld wanneer de ADI van een bepaalde zoetstof regelmatig door een grotere groep mensen wordt overschreden.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?