Terug naar lijst

Wat is het verschil tussen van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers?

Van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers verschillen alleen qua herkomst.

verschil-nature-suikers-toegevoegde

Van nature aanwezige suikers maken volwaardig deel uit van het voedingsproduct, bijvoorbeeld fructose, sacharose en glucose die in fruit zitten. Toegevoegde suikers worden toegevoegd tijdens de productie of bereiding van het voedingsproduct. Dat is bijvoorbeeld het geval voor fijne kristalsuiker, maar ook voor honing of graanstropen.

Desondanks zijn al deze suikers gelijkwaardig. Zodra we ze eten, ondergaan ze allemaal hetzelfde lot: ze worden verteerd en uiteindelijk omgezet in glucose. Die glucose wordt door het bloed vervoerd en naar de lichaamscellen gebracht, die het gebruiken als energiebron.

Aanverwante vragen
vrije-suikers

Wat zijn vrije suikers?

Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers, maar ook de suikers die in vruchtensap zitten.

licht-eten-verzadigd

Verzadigd zijn ook bij een lichte maaltijd?

De resultaten van het onderzoek betreffende het verzadigend gevoel gelinkt met zoetstoffen zijn niet consequent. Bepaalde studies beweren dat zoetstoffen het hongergevoel vergroten, terwijl de meerderheid van het onderzoek aangeeft dat dit effect onbestaand is. Wat wel vastligt, is dat deze suikervervangers de energie- en suikerinname kunnen beperken. Zie hier 5 tips om jouw verzadiging te stimuleren.

Existe-t-il un risque de dépassement de la dose admissible ?

Is er risico op overschrijding van de toegestane dosis?

De hoeveelheid zoetstoffen die wordt gegeten en gedronken wordt in de gaten gehouden door de overheid. Als je een verantwoord voedingspatroon hebt, hoef je je daarom geen zorgen te maken dat je te veel zoetstoffen binnenkrijgt.