Terug naar lijst

Verzadigd zijn ook bij een lichte maaltijd?

De resultaten van het onderzoek betreffende het verzadigend gevoel gelinkt met zoetstoffen zijn niet consequent. Bepaalde studies beweren dat zoetstoffen het hongergevoel vergroten, terwijl de meerderheid van het onderzoek aangeeft dat dit effect onbestaand is. Wat wel vastligt, is dat deze suikervervangers de energie- en suikerinname kunnen beperken. Zie hier 5 tips om jouw verzadiging te stimuleren.

licht-eten-verzadigd
  1. Neem 3 hoofdmaaltijden (+ eventueel 2 tussendoortjes)
  2. Sla het ontbijt niet over! Start de dag bv. met een portie (45 g) havermout
  3. Geef de voorkeur aan volkoren graanproducten (voor hoofdmaaltijd & tussendoortjes)
  4. Eet dagelijks 1 handvol noten en zaden (30 g). Lekker handig als tussendoortje, bv. havermoutkoekjes met noten en zoetstoffen
  5. Drink voldoende: gemiddeld heb je dagelijks 1,5 L vocht nodig, vooral water

Vezels spelen een belangrijke rol in het verzadigingsgevoel. Ze geven je een voldaan gevoel tijdens het eten en zorgen er zo voor dat je minder snel zal snacken. Nog enkele vezelrijke tips: volkoren graanproducten, fruit, rauwkost, peulvruchten, noten…

Aanverwante vragen
zoet-glanzend-licht

Welke zoetstof geeft een glanzend effect?

Voor gebak en koekjes wordt in de industrie vaak gebruik gemaakt van isomalt. Een zoetstof die zoet smaakt en een glanzend effect geeft. Isomalt behoort tot de groep bulkzoetstoffen en wordt erg gewaardeerd in gebak!

zoetstoffen-in-cijfers

Zoetstoffen: hoe de weg vinden?

Op de markt zijn heel wat zoetstoffen beschikbaar, en vaak ook een combinatie van diverse zoetstoffen. Dit laatste zorgt ervoor dat een product verkregen wordt dat eenvoudig te gebruiken is, en waardoor vaak een 1:1 vervanging van suiker mogelijk is. Een overzicht.