Terug naar lijst

Hebben zoetstoffen invloed op het hongergevoel?

Onderzoek naar honger en verzadiging is erg ingewikkeld en de resultaten zijn niet eenduidig.

Les édulcorants basses calories ont-ils une influence sur la sensation de faim et de satiété ?

Hebben laagcalorische zoetstoffen invloed op het gevoel van honger en verzadiging? Zo is het voor proefpersonen bijvoorbeeld lastig om precies aan te geven wanneer ze ‘verzadigd’ zijn of gewoon nog ‘zin’ in iets hebben. Alleen al door er navraag naar te doen en er extra op te letten, worden deze gevoelens beïnvloed.

Uit diverse studies blijkt dat het vervangen van suiker door laagcalorische zoetstoffen leidt tot een onveranderd of verminderd hongergevoel. Dit hongergevoel wordt het sterkst beïnvloed door het volume van wat je eet en door de hoeveelheid voedingsvezels die hierin zit. In hoeverre dit ook op de lange termijn zo is, is nog niet helemaal opgehelderd.

Maar er zijn ook studies waaruit af te leiden is dat door het eten van laagcalorische zoetstoffen het gevoel van honger en verzadiging toeneemt. Om meer duidelijkheid te krijgen is dus meer onderzoek nodig. Wil je meer weten, lees dan hier verder.

Aanverwante vragen
gezonde-voeding-bij-diabetes

Is enkel suiker belangrijk bij diabetes?

Het is een shock wanneer je de diagnose krijgt van diabetes, of suikerziekte, en het kan best een grote impact hebben op je leven… Gelukkig is de wetenschap al zo gevorderd dat er voldoende elementen bestaan om de situatie onder controle te houden.

vrije-suikers

Wat zijn vrije suikers?

Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers, maar ook de suikers die in vruchtensap zitten.