Terug naar lijst

Hebben laagcalorische zoetstoffen een laxerende werking?

Neen. Laagcalorische zoetstoffen worden in zeer kleine hoeveelheden ingenomen, en hoewel ze niet worden geabsorbeerd, hebben ze geen laxerend effect.

Les édulcorants basses calories ont-ils un effet laxatif ?

Ze mogen niet verward worden met extensieve zoetstoffen of polyolen (zoals sorbitol of maltitol), waar je ongeveer een even grote hoeveelheid van nodig hebt als de suiker die je ermee vervangt.

Bij inname van grote hoeveelheden (grosso modo boven de 30 g per dag, naargelang de individuele gevoeligheid ervoor) kunnen polyolen een laxerend effect hebben. In de dikke darm trekken ze namelijk veel water aan, waardoor de ontlasting vloeibaarder wordt.

Aanverwante vragen
licht-eten-verzadigd

Verzadigd zijn ook bij een lichte maaltijd?

De resultaten van het onderzoek betreffende het verzadigend gevoel gelinkt met zoetstoffen zijn niet consequent. Bepaalde studies beweren dat zoetstoffen het hongergevoel vergroten, terwijl de meerderheid van het onderzoek aangeeft dat dit effect onbestaand is. Wat wel vastligt, is dat deze suikervervangers de energie- en suikerinname kunnen beperken. Zie hier 5 tips om jouw verzadiging te stimuleren.