DOE DE TEST!

Bruinerijststroop

Bruinerijststroop wordt verkregen door fermentatie van bruine rijst. Let op: behalve rijst bevat deze stroop vaak ook gerstkorrels, en in dat geval is het product niet geschikt in een glutenvrij dieet.

sirop-de-riz-brun

Wat gebeurt er tijdens de fermentatie?

Tijdens de fermentatie voor de aanmaak van bruinerijststroop wordt het zetmeel, de voornaamste koolhydraat van de granen, die geen zoete smaak heeft, omgezet in suikers: hoofdzakelijk maltose, dat in het spijsverteringskanaal snel wordt omgezet in glucose. Er zitten ook koolhydraten in van middelmatige grootte (oligosachariden), die hun energie iets trager vrijgeven.

Witte rijststroop?

Merk op dat er ook (witte)rijststroop bestaat. Die heeft een hoger suikergehalte, een meer uitgesproken zoete smaak en een hogere glycemische index (vergelijkbaar met die van glucose, duidelijk hoger dus dan die van gewone suiker). De zoetkracht is iets kleiner dan die van suiker, en bovendien heeft witterijststroop de neiging om vloeibaar te worden tijdens het koken, waardoor het geen goede kandidaat is als suikervervanger in gebak.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?