DOE DE TEST!

Alles wat u moet weten over polyolen

Polyolen zijn zogenaamde vul- of bulkzoetstoffen. Ze worden industrieel aangemaakt, maar zijn in kleine hoeveelheden ook van nature aanwezig in diverse fruit- en groentesoorten, zoals lijsterbessen of champignons. Hun zoetkracht bedraagt 0,4 tot 1 keer die van gewone suiker of sacharose. Ze leveren calorieën, maar weet je waarom?

Polyols-edulcorants-avec-calories

Polyolen : verteerbare zoetstoffen

Polyolen zijn een afzonderlijke zoetstoffengroep. Het zijn koolhydraten die in geringe mate verteerbaar zijn. Ze worden niet gemetaboliseerd en gedeeltelijk opgenomen door de dunne darm. Verder in de darm fermenteren de bacteriën in de dikke darm het gedeelte niet-opgenomen polyolen. Dat verklaart waarom ze energie leveren aan het lichaam. Ze bevatten echter minder calorieën dan suikers (2,4 vs. 4 kcal/g), met een bijzondere vermelding voor erythritol, de enige polyol die geen caloriewaarde heeft.

Geen impact op de tanden en diabetes

Polyolen doen de bloedsuikerspiegel niet stijgen bij diabetes en veroorzaken geen cariës. De EAV (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) heeft voor polyolen voedingsclaims goedgekeurd met betrekking tot het behoud van tandmineralisatie (door tanddemineralisatie te verminderen) en een verlaging van de glycemische respons na een maaltijd. De meeste polyolen hebben een ‘niet-gespecificeerde’ Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI). Na diverse evaluaties van de veiligheid hebben deskundigen van het Gezamenlijk Comité voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA) besloten dat polyolen veilig zijn voor de gezondheid van de mens, en dat een ADI-beperking niet nodig was.

Een overmatige consumptie kan laxerend zijn

Polyolen worden gebruikt als zoetstof, maar ook ingezet voor talloze andere technologische doeleinden, bijvoorbeeld als emulgator, stabilisator, bevochtigingsmiddel, verdikkingsmiddel en textuurmiddel. Levensmiddelen met polyolen moeten verplicht de volgende vermelding bevatten: ‘Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben’. Tot deze familie behoren erythritol, isomalt, lactitol, maltitol, sorbitol en xylitol.

Koken met tagatose

Tagatose is geen polyol, maar net als de polyolen een vul- of bulkzoetstof die calorieën bevat. Tagatose is zeer populair in de keuken, want het kan zowel koud als warm worden gebruikt. Tagatose is warmtebestendig en karamelliseert sneller dan gewone suiker. De stof wordt doorgaans gecombineerd met andere zoetstoffen tot een poeder dat suiker kan vervangen in tal van zoete en hartige gerechten. De smaak ligt zeer dicht bij die van gewone suiker. Meer info over tagatose vind je in onze infografiek.

De waarheid over natuurlijke suikers

‘Trendy suikers’ zijn suikers die momenteel populair zijn als vervanger van klassieke witte suiker. Ook Stevia valt hieronder, hoewel dat eigenlijk geen suiker is. Deze suikers worden heel wat gezonder geacht dan gewone suiker. Terecht of onterecht? Ontdek onze analyse!

Lees meer

Muffins met bosbessen

Net zoals met suiker kan je de zoetstof op basis van stevia verder ook perfect gebruiken tijdens het bakken van koekjes, taarten of cakes. Daarom hebben we er hier alvast een heerlijk recept toegevoegd: muffins met bosbessen. Zeker het proberen waard!

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?