DOE DE TEST!

Stevia Rebaudiana

Stevia of Stevia rebaudiana is een plant uit de composietenfamilie en komt oorspronkelijk uit Paraguay. Strikt genomen is het dus geen bron van suikers, maar wel een plant die wordt gebruikt om zijn zoetkracht.

stevia rebaudiana-edulcorants-zoetstoffen

Indianen uit Zuid-Amerika gebruiken de plant, die ze eerst tot poeder vermalen, al eeuwenlang om hun dranken een zoete smaak te geven. In Europa maakt de plant echter geen deel uit van onze consumptiegewoonten, en is hij als dusdanig niet toegestaan als zoetstof. Stevia is echter wel de basis van zoetstoffen gemaakt van de moleculen uit de steviaplant die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak van de plant: steviolglycosiden.

Stevia-extract wordt verkregen via een procedé dat te vergelijken is met het trekken van thee. In tegenstelling tot suikers veroorzaakt het geen stijging van de bloedsuikerspiegel en levert het geen enkele calorie. De smaak is echter niet helemaal vergelijkbaar met die van suiker: typisch zijn de lichte bitterheid en de dropachtige nasmaak, die worden afgezwakt door de aanwezigheid van suikers.

Zoetstof op basis van stevia is dan wel van natuurlijke oorsprong, maar is aan dezelfde veiligheidsregels onderworpen als alle andere laagcalorische zoetstoffen om op de markt te mogen worden gebracht.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?