DOE DE TEST!

Drink gezond, drink verstandig voor je gebit!

Onderzoekers van het Londense King’s College bestudeerden welke zure voedingsmiddelen en dranken een rol spelen bij tanderosie. Ze vroegen zich ook af of de manier waarop ze geconsumeerd worden een rol zou kunnen spelen. Het verdict: als je je gebit wilt sparen is het uit den boze om van je drankje te nippen! Bovendien volg je best ook deze richtlijnen.

tanden-light-dranken

Nip je terwijl je dit leest van een kop vruchtenthee of een glas koolzuurhoudende, gesuikerde frisdrank? Denk dan eens goed na over je manier van drinken. De Britse onderzoekers hebben immers ontdekt dat de manier waarop we zure voedingsmiddelen nuttigen, een invloed kan hebben op ons risico op tanderosie.

Even opfrissen: de basisregels voor een gezond gebit

Tanderosie – of zuurerosie – ontwikkelt zich als zuren afkomstig uit voedingsmiddelen het tandglazuur aantasten. Dat glazuur omhult de hele buitenkant van de tanden. Na verloop van tijd kan die erosie een verkleuring van het gebit veroorzaken. De tanden worden overgevoelig en kunnen zelfs uitvallen. Vooral zure levensmiddelen zijn de boosdoeners. Maar hoe komt het, zoals Dr. O’Toole en haar collega’s opgemerkt hebben, dat sommige mensen wel zure producten kunnen eten of drinken zonder last te krijgen van tanderosie? Met andere woorden, heeft onze consumptie van zuur voedsel echt een invloed op ons risico op tanderosie?

1 keer per dag bij de maaltijd, da’s oké!

Om een antwoord op deze vraag te krijgen, hebben de onderzoekers voornamelijk gekeken naar de gegevens van een eerdere studie waarbij 600 volwassenen betrokken waren. 300 onder hen hadden een ernstige vorm van tanderosie, terwijl de andere 300 proefpersonen er in het geheel geen last van hadden. Naast de frequentie en de duur van hun consumptie, werd hen ook gevraagd of ze van hun drankjes langzaam dranken en hoelang ze deze in de mond hielden. Het was geen verrassing toen uit de analyse bleek dat zure voedingsmiddelen een verhoogd risico op tanderosie veroorzaakten. Het risico op matige of ernstige tanderosie was opmerkelijk hoger bij volwassenen die tweemaal per dag zure dranken nuttigden tussen de maaltijden door, dan bij de personen die dat minder vaak deden. Het risico op tanderosie werd gehalveerd als de zure dranken bij de maaltijden gedronken werden.

Praktische aanbevelingen

Enkele aandachtspunten uit het onderzoek

  • Beperk de consumptiefrequentie van zure dranken
  • Laat de vloeistof bij het drinken niet je hele mond doorgaan
  • Wacht niet te lang om een zure drank door te slikken
  • Wees alert op de aanwezigheid van zuren in vruchtensiropen of vruchtenthee. Ook thee of water kunnen zuur zijn als er citroen aan wordt toegevoegd.
Referenties :
Publié pour la première fois sur https://www.medicalnewstoday.com/articles/321043.php
O’Toole S et al. BDJ volume 224, pages 379–383 (09 March 2018) doi:10.1038/sj.bdj.2018.127

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?