DOE DE TEST!

Opletten met suiker! Een verpleegkundige legt u alles uit

Het nieuws dat je diabetes hebt, komt aan als een klap in het gezicht. Maar al snel valt alles in de plooi en krijg je de nodige uitleg van een verpleegkundige. Een patiënt getuigt.

diabète-les-explications-infirmier

Wanneer je bijvoorbeeld te horen krijgt dat je behandeling insuline-injecties vereist, staat er een verpleegkundige klaar om je gerust te stellen en je te begeleiden. Ja, je zult voorzichtig moeten omspringen met suikers … Maar daarom hoef je nog niet alles wat zoet smaakt, op te geven!

Mag ik als diabetespatiënt een dessert eten?

Getuigenis van een patiënt

Daniel Duvivier, diabetespatiënt

“Het was een zware winter, ik voelde me continu slecht. De symptomen waren overduidelijk en uiteindelijk werd mijn vrees, die er al geruime tijd was, bevestigd door een bloedtest. Mijn eerste bezoek aan de diabetoloog: Oké, u gaat dus aan de insuline. Drie injecties per dag, een dieet en opletten met suiker. De verpleegkundige legt u verder alles uit.

Ik kom dus terecht bij een vriendelijk glimlachende mevrouw, die mijn ontreddering meteen aanvoelt. Ze legt alles op een eenvoudige manier uit: waarom het zover gekomen is, wat ik eraan kan doen, wat ik precies moet inspuiten en op welke manier. Beetje bij beetje voel ik me gerustgesteld. Ze geeft advies en vertelt me dat ik er niet alleen voor sta met mijn diabetes, dat zij er is om me te helpen.

Ik kan die mevrouw niet genoeg bedanken, want dankzij haar ben ik die eerste dag met een rustig gevoel en vol vertrouwen naar huis kunnen gaan.”

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?